Плановете на кабинета потвърди и премиерът Дейвид Камерън в деня, когато се открива годишната конференция на Консервативната партия в Бирмингам, съобщи БНТ.
Според източник на вестника се обмисля облекчен визов режим за едни държави и въвеждане на визи за други. Това засяга пряко страната ни, тъй като след 2013 година британският трудов пазар трябва да бъде отворен за българските граждани.

Тереза Мей посочва, че трябва да бъде ревизирана европейската директива, която дава право на 500 млн. души да пътуват свободно на територията на Евросъюза. Свободата за пътуване води до увеличаване на икономическата миграция в Европа, казва Мей.
Според вестника тя има предвид главно България и Румъния - има прогнози, че след падането на ограниченията за работа много българи и румънци ще потеглят към Великобритания.
Тази тема е част от плановете на Лондон да предоговори отношенията си с ЕС, разясни пред Би Би Си премиерът Дейвид Камерън.

Мисля, че с времето ще се отвори възможност за ново споразумение - след следващите избори. Тогава ще трябва да имаме ново съгласие и това може да стане чрез референдум.
В краткосрочен план Великобритания иска промени в бюджета на ЕС. Ако се наложи, Лондон ще използва правото си на вето, каза Камерън. Той предлага да се оформят два отделни бюджета - един за 17-те страни от еврозоната и един за всички останали в ЕС.

Междувременно Великобритания спря