Бивши царисти и симпатизанти на Симеон Сакскобургготски се събраха днес в двореца Врана, за да решат как да помогнат, след като преди дни съдът се произнесе, че дворецът е държавна собственост. На неформалната сбирка дойдоха Милен Велчев, Даниел Вълчев, Николай Василев, Мехмед Дикме, юристът Асен Ошанов, Максим Бехар, Соломон Паси, Антон Станков и др. Самият Симеон Сакскобургготски е в чужбина и не присъства.

Снимка: Дир.БГ

"Нека сега премиерът Борисов се заеме с казуса, след като толкова години нищо не се прави. Иначе очаквам Симеон Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред съда в Страсбург", каза финансистът Владимир Каролев. По-рано днес той отново застъпи същата теза. Според него царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата. Каролев цитира глава 11 от Търновската конституция, според която "държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър".

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев сподели, че сбирките му с негови колеги във Врана при Царя не са нещо ново. "Събираме се при Симеон Сакскобургготски. Много хора ме питат как е царят и се учудват, когато има кажа, че той живее в България. След 30 години демокрация преходът още не може да свърши", каза той.

Соломон Паси, който също е близък до царското семейство, разказа, че остров Св. Тома също е на Симеон Сакскобургготски, защото има такъв нотариален акт, но никога не го е поискал.