Общинските администрации на Видин и Димово са причината за забавяне процедурите за възлагане строителството на отсечката Видин-Монтана, част от цялостното изграждане на новото трасе между Видин и Ботевград. Това обявиха днес на пресконференция представители на гражданското обединение "Единни за промяна" и Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан.

Скандалният факт стана известен, след като преди дни от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са изпратили отговор до ГО "Единни за промяна" при поредното им запитване за хода на процедурите по изграждане на пътя.

"От АПИ ни информираха, че ключов етап от подготовката на проекта в участъка Видин - Ружинци е изготвянето и приемането на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП), провеждането на отчуждителни процедури и получаване на разрешение за строеж от МРРБ. Процедурата е стартирала в края на януари т.г., в изпълнение на поетите ангажименти. Тъй като изработеният проект следва да се съобрази с действащите общи устройствени планове (ОУП), още на 18 април тази година общините Видин и Димово са били уведомени, че трябва да извършват изменения на действащите си общински устройствени планове, за да бъде нанесено новото трасе, в участъка Видин-Ружинци. Поради нежелание, некомпетентност или други неясни причини, общините Видин и Димово обаче не предприемат никакви действия, спъвайки целият процес по реализация на проекта", обяви председателят на "Единни за промяна" Росица Кирова. Пред медиите тя и колегите й изразиха огромното си възмущение от бездействието на двамата кметове: "Промените в общинските устройствени планове биха могли да бъдат извършени и гласувани за изключително кратко време, стига да има желание затова".

Вместо реални действия, то в продължение на 4 месеца администрациите на Видин и Димово не предприемат абсолютно нищо. Това налага "МРРБ да предприеме стъпки за внасяне на предложения за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с цел облекчаване на условията за одобряване на Подробния устройствен план. Датата за стартиране обявяването на изработения ПУП-ПП и по нататъшното му процедиране, зависи от приемането на измененията в ЗУТ от Народното събрание, касаещи устройствената процедура. Внесените предложения за промени в ЗУТ са приети на първо четене в пленарна зала. Предстои тяхното разглеждане на второ четене в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление", посочват в писмото си от АПИ. Оттам поясняват, че процедурите за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и консултантски услуги на трите подучастъка от "Видин - Ружинци" е възможно да стартират само след получаване на разрешение за изработване на ПУП-ПП.

"Безумие е да се стига до промени в закони, защото една община, един кмет не са кадърни да си свършат работата. Или не искат. Безумие е, защото законите не са закони, създадени за една квартална банда. Това са закони за цялата държава!", коментира Росица Кирова. Тя обясни, че от разговор с представител на община Димово станало ясно, че тамошният кмет отказал да задейства процедурата по изменение на общинския устройствен план с аргумента, че общината няма нужните 18 000 лева, тъй като е със запорирани сметки.

"Какви ще са пък оправданията на община Видин и кметът Ценков? Защо общинарите спъват строителството на пътя Видин-Ботевград или за тях този път "не е проблем". Каквито и нелепи обяснения да чуем, то гражданите на Видин трябва да знаят истината - проектът е в тупик. И лично за мен вече е ясен виновника за забавянето на строителството. Свидетели сме на неспособност, на некадърност, на ограниченост. Докато такива хора управляват, промяната не е възможна. С протестите си видинчани и жители на Северозападна България успяха да накарат управляващите да поемат ангажимент и да започнат да работят по изграждане на новото трасе, но не успяха да накарат местната власт да работи в полза на гражданите си", заяви още Кирова.

На финал на пресконференцията, представителите на гражданските сдружения обявиха, че протестите на видинчани съвсем не са приключили.

"Къде трябва да бъде следващият ни протест през месец октомври?" - този въпрос очаква своя отговор от гражданите на Видин.