Симеон Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред съда в Страсбург. Това каза в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия финансистът Владимир Каролев по повод решението на съда за отнемане на резиденция "Врана" в полза на държавата. 

Той защитава тезата, че царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата. Каролев цитира глава 11 от Търновската конституция, според която "държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър".

Според Каролев това означава, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.

Защитникът на интересите на държавата по делото адвокат Ирен Савова обаче твърди, че така наречената цивилна листа е държавна институция, а царските имоти са били признати за държавни със закон от 1947 година.

"Господин Сакскобургготски имаше възможност, твърдейки, че това са негови лични имоти да мине през процедура по реституция, уреждайки законодателно тази възможност. Той беше достатъчно дълго време в управлението и този въпрос можеше да се реши законодателно. Начинът, по който се възстановяват царските имоти, не е съобръзен със законовия ред в нашата държава", обясни Савова.