Миналата седмица неизвестен художник изрисува паметника. Съветските воини и партизаните станаха Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на "Макдоналдс" клоунът Роналд. Съветското знаме бе превърнато в американско.
В основата на паметника става ясно и името на творбата, която й е дал неизвестният автор -  "В крак с времето".

Рашидов коментира, че паметникът е общинска собственост и не е редно да взима активно отношение, защото има разделение на властите, цитира го "Фокус".
От чисто човешка гледна точка обаче това било углавно престъпление.
"Никъде по света това не е позволено. Не можеш да посягаш на каквото и да е. Друг е дебатът дали той е необходим или не е необходим”, добави обаче министърът.

Той каза още, че искаме или не искаме, 50 години България е живяла в социализъм и това е част от историята ни.
„Ако някое поколение си мисли, че ще го изтрие с гумичка, това не е необходимо. Германия не махна руския танк в центъра на Берлин. Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила. Не може всеки, който се събужда сутринта, да кепази държавата”, каза Рашидов.

"Това е дело на професионалист. Глобата, която го очаква, е 5000 лв. Надявам се, с помощта на фирмите и на полицията да успеем да установим самоличността му”, каза началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат  Иво Пенев пред в. "24 часа".
Почистването на паметника ще стане утре в 8,30 часа и ще струва 840 лева с ДДС, като е избрана най-ниската предложена оферта, съобщиха от Столична община. Барелефите са почистени с биоразградими материали. По тази технология вече се почистиха няколко фасади на обществени сгради в столицата.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестния художник, който пребоядиса паметника, съобщи за Дарик районният прокурор на София Александър Налбантов. Производството се води за хулиганство.

За подобно престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация, но ако престъплението е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, е възможно лишаване от свобода до пет години.

Новината за изрисувания паметник бе отразена и в руските медии.
"За пореден път беше осквернен паметникът на Съветската армия в центъра на София. Този път поредното си съботно утро монументът посрещна пребоядисан. Разбира се, не целият, тъй като за това щеше да се наложи да се използва не един килограм боя. Неизвестните вандали са нарисували само част от паметника, но са го направили с особен цинизъм", коментира руското издание „Российская газета”.

Последна актуализация в 21,20 ч.