Затвор и глоба заплашват художника на паметника

Боядисването на паметника на Съветската армия в столицата е вандализъм, друг е дебатът дали този акт има художествена стойност, негодува пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.

Обратно в новината

Коментари - Затвор и глоба заплашват художника на паметника | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В ГЕРМАНИЯ, В БЕРЛИН В Treptower Park СИ ПАЗЯТ И УВАЖАВАТ ПАМЕТНИКА НА ВОИНИТЕ ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, НИКОЙ НЕ ГО БОЯДИСВА, НИКОЙ НЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД НЕГО, НЕ ГО МАХАТ ОТТАМ, НИКОЙ НЕ ПЛАЧЕ, ЧЕ СА ОКУПАТОРИ ТЕ КОИТО СА БИЛИ КОНФРОНТИРАНИТЕ ВРАГОВЕ (ИЗКЛЮЧВАМ ВЕРОЯТНИТЕ ЕМОЦИИ НА НЕОФАШИСТИТЕ)!! В ИСПАНИЯ, В ДОЛИНАТА НА ПАДНАЛИТЕ (Valle de los caidos) СТОЯТ ПАМЕТНИЦИТЕ И НА ФРАНКИСТИ И НА РЕПУБЛИКАНЦИ И НИКОЙ НЕ СЕ ГАВРИ С ПАМЕТНИЦИТЕ НА ДРУГИТЕ, НЕ СЕ ЯДАТ ПОМЕЖДУ СИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ИСТОРИЯ! ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА ИМА ОБЩОЧОВЕШКО ЗНАЧЕНИЕ И ЦЕННОСТ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ ГАВРИ С ПАМЕТНИЦИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ НАЙ-ГОЛЯМА ЗАСЛУГА ЗА НЕЯ! ОЧЕВИДНО САМО В БЪЛГАРИЯ СА ВЪЗМОЖНИ ПРОСТОТИИТЕ СПРЯМО ПАМЕТНИЦИ! СРАМ ЗА ТОЗИ ЪГЪЛ НА ЕВРОПА!

произведението е страхотно,за това спор няма,но си мисля,като всички им знаем долните черни дишички на духовните изроди комунистите,които са готови и маиките си да продадат за власт и пари,та се чудя дали не са го направили те/ имам предвид да са платили на някои,защото както знаем те са некадарници,единственото нещо което могат е да крадат и убиват

И с какво беше осквернен Паметника на Съветската армия? Мисля, че по-голямо осквернение от това, че много безумни политици искат да го разрушат не е боядисването от някой художник- той е искал да покаже, че няма защо да се руши паметника, а просто да се преименува Паметник на Геройте от детските приказки на САЩ и , затова е турил Американското знаме! Е в този изрисуван вид няма как да се разруши паметника- нали сме съюзници със САЩ сега! А Съветската Армия, че ни е защищавала помни ли някой???

Добре де нещо не разбирам. Няколко човека, ограбиха държавата, изнесоха милиарди капитал, унищожиха природните богатства като ги превърнаха в бетонни градини за което взеха милиони хонорари. Реки, езера бяха превърнати в помийни ями и унищожени видове като балканската пъстърва заради стотици безмислени и ниско ефективни ВЕЦ-ове на които единствената им задача е да генерират корупция ...... и изведнъж на фона на ВСИЧКО ТОВА този го заплашва глоба и завор. Не твърдя че е редно, паметниците трябва да се почитат независимо от строя в който са построени те са нашата история. Още съм бесен за това че бутнаха мавзолея. НО господа нека не преиграваме. Хайде първо да хванем ИСТИНСКИТЕ престъпници в тази държава и тогава да преследваме тинеджъри търсещи нестандартно поле за изява ....

Макар, че е несъизмеримо....но колко ще дадат на Лъчезар Иванов ?

Всичко,което се случи с паметника и творението и това,че развълнува истински толкова много хора,ни доказа посланието на времето и от какво сме се нуждаели/разбира се:от истински и стойностни неща и кое вече е променено като мислене/.Защото и премахването на графитите е показателно за действителността ни.Но всичко това дава прекрасен материал за творби във всички области на изкуството!Само колко варианти за сценарии напр.за филм,дори съпоставена днешната действителност с миналата.Ехо!Министър Рашидов,ето Ви стойностни неща,които предизвикаха невиждани дискусии!Имате ШАНСА да направите нещо оригинално и много интересно!Толкова много беше казано,изразено и разказано,че само да подредите отделните мнения,да добавите случките и да добавите художествената измислица-ето ви сюжет за филм.Ами вземете всичко полезно и градивно от руснаците,от американците,от историята,но най-вече от БЪЛГАРИТЕ!Мисля,че на много хора им е втръснало да ви гледат махленските свади в Народното събрание,да ни занимавате с това кой колко кюфтета е изял,колко и къде е пушил,да каните всички в музей,чието послание така и не разбрахме.Но и посланието,и изводите от паметника и графитите,и премахването им ги проумяхме!Но няма как да направим,да сътворим нещо,освен с писанията си да покажем всичко това!И така,ВИЕ СТЕ НА ХОД!Защото сте там,където може да се направи много,за да се променим!Едно е сигурно-предпочитаме да ви съдим по делата!

Из Уикипедия: Извършването на Деветосептемврийския преврат е последвано от вълна на насилие, извършвано главно от комунистически групи срещу политически или лични противници. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. Народен съд в края на годината. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души.[3] Осъдените на смърт от т. нар. Народен съд са 2 730 души министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

А бе те нали са хванали големите крадци на милиони, големите наркодилъри, мошенници и разни други нагли публични личности, ояли се на гърба на народа, сега юруш, да хванеме "големия престъпник", което ще е някой младеж, да му съсипят живота. Срамота.

Ако рисуваш върху паметник затвор? Ако убиваш хора с колата няма затвор? Ебаси простаците заклевам се!!!!!!!!!

Tа за паметника. Aбе,на сила хубост не става и това си е....

Ta за паметникa. Aбе, не се ли разбра че ,насила хубост не става!

Слава Великой Красной Армии Мы никогда не будем забывать о Вас ! Хитлер капут

Случващото се в държавата не е смешно. Управлението на ГЕРБ също. То рефлектира върху всички жители на България и води до пагубни за нея промени заявяват социалистите. И Е ВЯРНО

Толкова вярно е и колкото, че слънцето изгрява все от запад!!!

тоя калоян явно е глупак дървен философ. а паметника е супер свеж в тоя вид. винаги има талантливи просто го открийте кой е да го видим и ние.

супер свежо, 'ногу е фьешън, муцка! явно си голема гламуреса.....за тьебе секаш съм от вииидииин....

Затвор? А даскалицата от Славяново, обрала банка, се размина с условна присъда? Къде отиваме...

Ами, затвор и глоба! Зорлем световно известен герой ли ще го правят! И в карйна сметка, станалото няма нищо общо нито с комунизъм или социализъм, нито с антисъветизъм или русофобство. Аз, на мястото на американския посланник, бих се чувствал най-засегнат, но вижте как най-гузните първи бягат и се палят. Продължавам да твърдя, че всичко е просто едно много острумно, находчиво и навременно хрумване. Достатъчно добро, за да не може да се сдържи човекът и да го завърши на практика. Радвам се, че имам такива съграждани и че успях да видя маскарада "на живо", за което бих благодарил и на него и на сегашната властИ и май това е единствено то 'добро" от тях), че не го заградиха или измиха веднага. Бяха времена, когато не за изрисуването му, ами само за гледането му в такъв вид, най-малкото съсипваха кариера и живот.

Анджък - това за американския посланик! :) Ама не се сещат къде е насочена иронията! Между другото в една популярна песен се пее "Как два различных полюса, во всем враждебны мы", само че 2-та полюса - на съветския тоталитаризъм и на глобалната експанзия на амер. култура, само на пръв поглед са различни... в същността си имат много сходни неща! И браво на неизвестния художник, че така остроумно е превърнал солдатите свръхчовеци в съвременни супермени! :)

много ми турчееш нещо...

Хората разрушиха Германската стена . Вие не издържахте на рисунките на децата . Освен това ги оцветиха като Супермен . Но Вие сте толкова прости и злобни .

и от нея има оставено за паметник... ама няма да разбереш защо. само търсите оправдание за проблемите във все по-далечното минало. а от определенията "прости и злобни" понякога лъха такава простотия и злоба...

Вие се пише с главна буква ако се обръщаш към едно лице- в множествено число е с малка буква. Прави ми впечатление, че само неграмотни харесват този кич.

...неграмотни чалгари, които се кефят на този пошъл бояджия.

Аз съм доктор на науките и харесвам остроумната идея с боядисването, а надписа - още повече! Младежите най-много използват това място и сивотата не им харесва, така че е нормална тяхната реакция! А човекът, който го е направил, едва ли слуша чалга, но и така да е, това не обезценява идеята му! Има дълбок замисъл, освен това е много по-добро от розовия танк, ама консервите няма как да го оценят!

Страхотно беше нашарено .Жалко ,че го измихте .Това показва колко още болни и промити мозъци има в България .

на мен пук ми хареса произведението - много находчиво! агресията не е е само руска, а и комерсялна по нашите земи днес и това беше доста добре представено. според мен е изкуство, а не вандалщина - нещо като опаковането на сгради.

До: raymen P.S.: А ако все пак искаш да видиш нещо, което е разрушено от германци - виж Берлинската стена!!! Да не кажеш после, че германците нищо не разрушавали. Няма да се връщам назад в историята, но след края на войната през 1945 година са разрушени много паметници на Хитлер както и огромни свастики и други нацистки паметници - разрушили са ги. Защо и ние да не разрушим нашите?

и от нея има оставено за паметник... ама няма да разбереш защо. само търсите оправдание за проблемите във все по-далечното минало.

До: raymen Я ми кажи по-конкретно колко съветски войници са загинали в България? Без да броим "загиналите" от препиване и пиянски свади?

за да стигнат и за да довършат започнатото - милиони.

За пореден път се някои поръчково се изявиха като "вулгари". За повече от 5 години обикаляне из Германия не видях да са разрушили нито един паметник нито да оскверняват паметта на загиналите съветски войници. Явно все още не всички българи са осъзнали, че историята е тази която в очите на другите ни прави достойни за уважение, а ние защо тогава не я пазим и съхраняваме ??? За жалост дори и Фандък'а с типичната си угодническа шизофренична раздвоеност няма смелост да вземе мнение и да заклейми простотията.

Този пикльо да гледа няколко филми за Втората световна война,а не само комикси.Може би ще разбере някои истини,ако има мозък в главата!

И кой филм препоръчваш ? Сигурно някой от хилядите на Мосфилм , които гледахме всеки Петък. По-добре се напъни и опитай да вникнеш в посланието на така наречения "вандал" !

Посланието е, че това са новите герои. В крак с времето- то си го пише отдолу. Чалга, комикс- все за бързо мислене.За да ти е по- лесно да схванеш две три изречения в комикса ти го и рисуват.

Гледай "Враг пред портата"! Той е по действителен случай. Смирете се! Каквото и да е посланието на "художника", не му е мястото върху паметник на войници. Молете се никога да няма размирици и войни. Не ме интересува, какво е искал да ни предаде "твореца". Интересува ме, че дори и един войник да си е дал живота, в която и да е война и след като е издигнат паметник в знак на почит, на него да се гледа като на неприкосновен. Има си начини да оригиналничат "творци" и "борци" за ново време, но не и с такава ирония, да не кажа гавра с паметта на загинали хора!

Съжалявам, но не мога да приема всички на които това им харесва. Това не само е просташко, но това е осквернена памет. За съжаление в нашата родина цари безредие и беззаконие и това дава "свежи" идеи на подобни малодушни автори. Хайде сега си представете, някой да изрисува мустаци на Мона Лиза, подобен арт гаф да се случи в Англия, Франция, Германия, САЩ или където и да е другаде в нормална страна с работещи правила и отговорна самосъзнание на населението. Прочетох коментари за "интерес" и т.н. - ами всичко е итерес, политиката е интерес, но този интерес е пропит с кръв и загубени животи, в резултат на точно този интерес, сега пишем на кирилица и си празнуваме Великден, а не Байрам, и по улиците виздам лицата на жените , а не забулени нинджи. Горд съм , че съм българин, но се срамувам от всички Вас , който харесвате това безобразие - така чезнем като нация и демонстрираме загуба на всякакъв морал и ценности.

Пич, това беше протест срещу американските "ценности" които ни се натрапват - не случайно надписът долу гласеше: "В крак с времето".

ми да идат да протестират на американското посолство... това да не ви е мандра, партизани нещастни!

В Лондон Мона Лиза с мустаци!! "Включени са и репродукции на "Джокондата" от Леонардо да Винчи, "украсени" с нарисувани с мастило брадичка и мустаци... След Лондон изложбата ще бъде представена в Барселона. ?..."По отношение на образите интерпретирани графично, според Закона за авторското и сродните му права, зависи от степента на намеса, дали има нова работа дори намесата да не е много голяма, иначе Лувъра щеше да съде Дали че е нарисувал Мона Лиза с мустаци"

Е, значи остава автора да си издигне копие на паметника и да си го доукрасява както си поиска. След коментари като твоят се сещам за поне още едно нещо за което съжалявам - това е изкривеното арогантно отношение, придаващо илюзията, че видиш ли ползвателя му е "над" събеседника си. Помисли върху това!

малка но съществена разлика - едва ли е отишъл да изплеска платното на оригинала. никой нямаше да псува 'художника' ако си беше направил макет или фотомонтаж. никой и нямаше да забележи глупавата и пошла 'творба', обаче... нали? защото тези среднощни бояджии нямат нищо общо с Пикасо, или Да Винчи, а и войнишките паметници не са Лувъра.

Щом този паметник е толкова ценен подарете го на БРАТУШКИТЕ ДА СИ ГО ВЗЕМАТ ! АМАН

А бе Вие луди ли сте какво оскверняване ,някой нещо да е счупил или разбил. Много цветно и приятно беше направен паметника . Браво на младежите за добрата идея . Не да трошат , а да покажат и друга гледна точка .

Да си боядисат г*зовете и да я показват. Или да боядисат някое посолство, щом са толкова смели. Или Парламента. Това си е поругаване на войнишки паметник!

Затвор и глоба заплашват художника на паметника!!!!!!!!!!!Тия са супер неадекватни безгръбначни ибрикчий.Въобще не са в час къде се намират и АКО ЗАЩИТАВАТ ТОВА КАПИЩЕ,то е само защото са синове и дъщери на тези слуги,който доведоха тази сган тука.Шумкари смотани.

Браво на художника! Вежди не може да преглътне че има по известен от него художник!Ха ха ха

В дните на Sofia Design Week префасонирането на паметника беше не само креативна закачка (така би следвало да го отразят руските медии), но и реклама на София. Затова авторът не трябва да бъде наказван!!

Миналото трябва да приемаме с мъдрост - като даденост и без излишни изживявания. Случаят с пребоядисването е симпатична артистична шега - нищо лошо! Няма повреда, нито гавра - доказваше го и надписът долу. Естествено, почистването на паметника и запазването му е необходимо. Лично бих платил както за художествения майтап, така и за почистването.

От кого ни е освободила Съветската армия и колко души и защо са загинали на наша земя за да има паметник? Във ВСВ са загинали 30,000 български войници, къде е техният паметник?

чукундурите ще гласуват 900 лв от бюджета да се потрошат за почистване на паметника, По-добре е да се дадат като лична награда на майстора-бояджия и по 1 кофа боя от всеки цвят , че има още такива паметници .

Този паметник е необходим на комуноидите, защото той ги крепи. След 89-а година те бяха много наплашени, очакваха с тях да се случат неща, които те вършеха преди това. Говоря за голямата маса, не за тези от върховете на БКП. Последните бяха наясно какво става и бяха обезпечени освен финансово, то и политически с кръглата маса. Обикновените, прости партийци вече от БСП виждат в тези съветски паметници запазване на статуквото, на руското влияние в България. Те се успокояват, като виждат, че който и да дойде на власт у нас, той не може да промени нищо, без да има руското разрешение за това. Софийската община през 1993 година взе решение за събаряне на този паметник, но след като Софиянски се върна от Москва, това вече не беше на дневен ред.

До: руснак Аз не мисля че някой го е страх да рисува каквито и да са паметници. Проблемът е чисто технически: Към американския паметник никой не проявява интерес. Към руския паметник интересът е огромен, поради огромната рисувателна площ. Колкото по-голям паметник - толкова повече място за рисуване. Не е ли логично?

Интере има, към площа. Чудесен Mall ще стане, нали?

Творбата е насочена по скоро към гъзолизниците.Преди с Русия сега с Америка...народ без мнение да го водят за носа,но с изключителни таланти

Благодаря на Господ, че в родния ми град няма паметник нито на руснака-болшевик, нито на простака- шумкарин, нито на акивния борец-доносник, нито на розовия педераст. На софиянци предлагам: Оставете паметника да стърчи. Засадете около него няколко горички с калифорниска секвоя. Така хем паметника стои, хем не се вижда. Ама елате да видите тогава червената сган. С корените ще ги изтръгнат! Лицемена сган.

Посткомунизмът ще си отиде от България, когато бъде премахнат този зловещ паметник - символ на съветската окупация и на наложения ни диктаторски комунистически режим. Поздравления за оригиналното оцветяване на мрачния монумент!

Руски автомат във високо вдигната ръка на руски войник, в идеалния център на столицата на не руска държава - има ли по-ярък пример за паметник на окупатора?

Вот товарищ Съни - настоящий сталинист! Нет людей-нет проблем. Браво, Сыни! Евалла!

Според мен неизвестния засега творец не се е подиграл съветската армия или Русия, а с онази особено гадна черта в българския характер - да се подмазваме на т.нар. "Велики сили" - преди -"Вечна дружба със СССР", сега - първи съюзници с Големия брат зад океана. За това и творбата на автора се казва - "В крак с времето". Случаят е особено поучителен, както за обществото, така и за политиците ни.

да ходи да се застреля този "автор" и да си вземе 'творбата' 'инсталацията' и подобните подобия на изкуство - и да ги държи в галериите а не по паметниците. тъпанари.

Вандалството с паметника на Съветската армия е ЗАКОНОМЕРНА част от управлението на овластените политически слуги и вандали и обслужващата ги кохорта от продажни и аморални журналя. Няма как да не се забележи истеричната страст, с която основните медии и слугинажния им персонал възхваляват вандализма и демонстрацията на скандална простащина на употребените "млади" лумпени.Е, нека утре не врякат, а и кой ли ще ги чуе, когато утре са "арт украсени" гробовете на техните близки , "арт осъвременени" религиозни храмове и извандалствано тяхно имущество. Такива се законите на ДЖУНГЛАТА!

Добре че спомена "душевни уроди" защото само така мога да окачествя лично аз върхушката от съветски подлоги в БКП, "партията-майка", която тероризира България в продължение на 45 години, и "полулегалните" шумкари, партизани и обикновени престъпници, които след разрушаването на България на 09.09.1944 избиват десетки хиляди нормални и образовани хора, нашите деди. Душевни уроди, приятелю са тези, които правеха изкуството на пропагандата, паметници на окупационна армия, портрети на ТЖ и ГД, на предателите на народа и подлогите на психично болния Сталин и кликата убиици и изнасилвачи около него. Защо паметника на окупационна армия е на централно място, а не паметниците на тези, които избраха да умрат за родината, като Ботев и Левски, Стефан Караджа, Бенковски? Да, червената армия победи Хитлер, но войниците в нея бяха пушечно месо, встъпваха в бой, защото иначе ги чакаше разстрел като дезертьори. Никой не направи такъв паметник на хайдушкото движение, участниците в което са се били и загинали за родината си доброволно и с ясно съзнание на какво се обричат и за какво се борят....

Какъв е проблемът да се направи паметник на любимите герои -които е изографисал художникът? Вежди нали е скулптор - може да направи проекта, а този с боята да го оцвети.

Хайде сега някой да направи Альошата на Трансформър!

да!!! моля!

Жалко, че са го изтрили. Идеята беше много свежа и показва желанието за промяна. Нямаше как да не стане политически проблем, но важното е, че има хора със свежи идеи и промените са неизбежни. Като си отидат поколенията от 50-те , нещата ще се подреждат по-леко.

Съни, ти явно си от мразещите да мислят поколения - кое точно трябва да се промени според теб - историята? По ти отива псевдонима "Глупи"!

"Като си отидат поколенията от 50-те , нещата ще се подреждат по-леко." Е да , ама идваме ние, от 60-те. Дупе да ви е яко!

Мисля, че е крайно време да се демонтира.

Напротив! Нека остане, но оцветен по този начин. В творбата на "неизвестния" художник има много смисъл!!! Нека се боядиса и остане навеки с боята!

напротив! народ, който забравя историята (и най-вече грешките в историята) е обречен да я повтори. Този паметник символизира какво се случва когато се поблазним да се прикачим към големият брат, който иска да завладее света със силови методи - винаги си намира майстора. А ние "спечелваме" 45 години "комунизъм". Можем само да съжаляваме, че бутнаха мавзолея да има още какво да ни боде очите.

Полша не се съюзи с Хитлер, а беше прегазена, но не им се размина комунизма....

едно молче и едно поп-фолк клубче а?

"...повечето от тях загинали като пушечно месо за неясни каузи" Аз пък не се сещам след увисването Му на кръстта, да е имало по-ясна кауза от тази, за която загинаха милионите съветски войници във Великата Отечествена война.

ЖАЛКО БЕШЕ ГОТИН - НЕ ЗЛОВЕЩ КАКТО ОБИЧАЙНО.

Всъщност истинският акт на вандалщина е така нареченото "изчистване" на паметника. Този акт покава и колко тясно свързана е властта в България с Русия.

Поради глупост и неразбиране са унищожили една голяма творба...ко да праиш, нал сме си българи :(

Повечето от писачите тука не са сковали и кучешка колиба,ама дайте да разрушим,да повредим,да окепазим,да съсипем защото е от времето на соца когато можеби не са били и родени.Така навремето седерастите викаха да расрушм всичко и да изградим новото та вече 22г. цъфтиме та даже и връзваме!Ч

Дончо, Слънце, точно твоите хора искаха да разрушат всичко и от чистата свята земя да изградят света наново... ама им хареса мекия бял хляб и забравиха, че те са първи сред равни... и тази хубава идея с такива говеда не се прави. Хората не са дорасли за нея... още много време няма да са. :) И да имало е и няколко свестни, но те са били изключението, а не правилото за съжаление.

да допълня none: оказа се, че и насила не става да се строи комунизъм.

Абе теб кой те избра за рецензент? Колко реплики написа до сега? На всяко гърне мюрдия си ти.

Ами то това беше вече прекалено пък. Не виждам да има нещо хубаво в това да орезелиш по подобен начин един паметник на културата. За мен това дело е признак на неуважение, непочитание и грубо посегателство върху историята. Всичко разбирам, но никой няма право да постъпва по този начин и да излага България пред света. Трябва малко да се замислят какво правят нашите "модерни" артисти, че иначе не знам накъде отиваме...

Това как точно е паметник на културата??? Или си бичим клишетата без да мислим, а след това другите са лоши, че не са ни разбрали? Коя култура точно? Културтрегер, говори ли ти нещо? :)