Доброволци и учители помагат с компютри за дистанционното обучение в Костинброд. Верига за доставка на техника и компоненти, необходими за дистанционното обучение на социално слаби деца, се роди от инициативата на малката фирма "ВПП компютри" в Костинброд, предава "Булфото".

Когато в семейния магазин на Виктор и Виолина Пеневи влиза жена с повреден лаптоп, се оказва, че ремонтът ще е непосилен за нея. Семейството предлага да изкупи повредената машина, за да я поправи за своя сметка, след което да я дари на ученик, който няма възможност за собствен компютър.

Жената се ентусиазира и подарява стария си лаптоп. Така започва веригата на доброто, която води още и още жители на Костинброд с желанието да помогнат на учениците, останали в къщи.

Понеже ремонтите заемат доста време и работа, към екипа на магазина се присъединява и нов доброволец - Лъчезар Георгиев, наскоро завършил училище, сръчен и грамотен техник, а работата потръгва.

Лъчезар Георгиев

Снимка: Булфото

Още снимки вижте тук >>>

Всяка постъпила машина се заприходява с протокол и необходимата информация. Част от дарената и ремонтирана техника отива при учениците от СУ "Проф. Асен Златаров" в град Годеч.

Директорът Велин Иванов е успял да подсигури с помощта на държавата таблети за част от учениците, но доброволческата инициатива идва точно навреме за 30 деца в нужда, които нямат компютри, камери и оборудване, за да продължат образованието си дистанционно.

Снимка: Булфото

С помощта на колегите си те помагат компютрите да стигнат до домовете на децата, често на места с трудни условия на живеене. Инициативата на семейство Пеневи продължава, и макар те вече да се притесняват дали ще успеят да извършат навреме всичките ремонти и доставки на нарстващото количество дарена техника, няма да се откажат, докато в района има деца в нужда.