В телевизионно обръщение до нацията британският премиер Борис Джонсън обяви в неделя вечер умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици, предават Асошиейтед прес и БТА.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само . Това ще може да се прави вече неограничен брой пъти, но само с хора от едно и също домакинство.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от Ковид-10, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на заразяванията.

Ще бъдат увеличени глобите за нарушаване на социалната дистанция. Според Ройтерс очаква се те да бъдат от 100 лири или двойно по-малки, ако бъдат платени до 14 дни.

Джонсън очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен само при определени условия, съобщиха осведомителните агенции. Предвижда се евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище. Ако епидемията бъде поставена под контрол, месец по-късно, най-рано от 1 юли е възможно да подновят работа някои хотели и ресторанти, каза премиерът.

Премиерът каза, че за да се предотврати повторна инфекция от чужбина, "скоро ще дойде време . . . да се наложи карантина на пристигащите в страна по въздух", съобщи Ройтерс.

В общо изявление на Джонсън и френския президент Еманюел Макрон, разпространено след обръщението, се казва, че засега за пътниците, пристигащи от Франция.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Първа степен ще значи, че болестта вече не се регистрира във Великобритания, а петата степен - че положението е критично.

Лозунгът на правителството "Останете си вкъщи" се заменя с нов - "Бъдете бдителни".

 

Починалите от Ковид-19 във Великобритания са се увеличили с 269 и вече са 31 855, съобщи днес британското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Бройката се основава на данни, събрани от агенцията за публично здраве в Англия и съответните й служби в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Те обхващат периода до 16 ч. по Гринуич вчера.

Броят на заразените в Обединеното кралство е нараснал с 3923 и е достигнал 219 183.