Нивото на река Янтра във Велико Търново се повиши до 5,50 м при критична стойност от 6,50 м. Причината е обилните дъждове през последните 24 часа. Приливът на вода идва от течението в района на Габрово. В ниските части на кв. "Асенов" и кв. "Света гора" още от нощните часове са разположени екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На място са заместник-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на пожарната комисар Красимир Кръстев и гл. инспектор Пламен Иванов. На места са оформени защитни временни диги.

Реката стигна и до входа на църквата "Св. 40 Мъченици", а в един от крайните квартали в града вече е преляла, съобщи Нова телевизия. 

От Община Велико Търново съобщават, че под постоянно наблюдение са нивата на р. Янтра във Велико Търново и притоците й на територията на общината. Стойностите се следят на всеки 15 минути, а информация в реално време постъпва от дигиталната система на Общината чрез радарните сензори в кв. "Чолаковци", Килифарево и с. Пушево.

Между 2,05 м. и 2,15 м. се движи нивото на р. Янтра в кв. "Чолаковци". За последния час е отчетено леко понижаване. 70 см. е р. Белица в Килифарево. И двете реки са далеч от критичните стойности.

Заради обилните и постоянни дъждове кметът на Велико Търново Даниел Панов е дал указания за наблюдение на водоемите и на всички кметове и кметски наместници в общината.