Общо 48 работници от фабриката за детски играчки в Доспат са с положителни проби за коронавирус, съобщиха актуализираните данни от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Новите случаи на заразата са станали известни преди минути и бяха оповестени на брифинг на Областния съвет по сигурност. Пробите са установени при масово изследване на работещите в предприятието.

Заразените служители ще бъдат в домашна изолация за 28 дни под наблюдение на личните им лекари.

От РЗИ смятат, че заразата е тръгнала от Сърница, след което са инфектирани и работещи във фабриката в Доспат. На управителя вероятно ще бъде предписано да бъде преустановена работата в цеха, уточняват от здравната инспекция.

Около 220 души работят в предприятието в Доспат, като голяма част от тях са от съседни села, включително и от Сърница. В родопското градче положителните проби са над 30, а кметът на Доспат Елин Радев коментира, че много от жените, които са идвали от Сърница, сутринта преди да минат през термометрите в предприятието в Доспат, са взимали по едно аналгинче, за да не отчитат термометрите и да бъдат допускани до работа.