В България вече са потвърдени 33 случая на т. нар. "британски" щам на коронавируса. Миналата седмица те са били осем. Това каза в предаването "Панорама" на БНТ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

За установения първо във Великобритания вариант на SARS-CoV-2 - B.1.1.7 (латинска буква), който причинява Covid-19, се твърди, че е около 70% по-заразен от "нормалния" вариант.

А е възможно и да е по-смъртоносен. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви на пресконференция в петък, 22 януари, че новите данни показват, че B.1.1.7 може да бъде с 30 процента по-фатален.

Министър Ангелов поясни, че сред тези хора има и такива, които нямат връзка с Великобритания, тоест налице е вътрешно предаване. "Затова сме много внимателни в преценката с мерките. Правим отпускането на мерките през 14 дни, като следим много внимателно ситуацията", отбеляза министърът.

Тестваме масово таргетни групи, като така разбираме какво е положението, каза Ангелов и даде пример с учителите.

Но при тези 33 случая не съм готов да започнем отново да губим човешки животи и да се върнем там, където бяхме, изтъкна министърът. Това той каза във връзка с исканията на ресторантьорите да бъдат отворени заведенията им и обвиненията пряко срещу министъра. "Не играя роли, моето решение е като лекар, в резултат от клетвите, които съм полагал - Хипократовата и тази в парламента."

Нямаше как да върнем изведнъж толкова много сектори, така ще изтървем каишката, подчерта Ангелов. Той вече каза, че фокусът днес е да държим пандемията на каишка.

През февруари българите ще могат да избират ваксина - след първата доставка на препарата на "АстраЗенека" - на 5 февруари. Ваксината днес получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

"Ваксинирането не е надбягване, а е много дълъг маратон, няма значение как бягаме в началото", каза Ангелов.