Това заяви категорично министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.

Турция ни е предоставила и 100 000 моновалентни-отделни ваксини срещу хепатит. Те никога не са били част, не са били нужда на българския задължителен имунизационен календар.

Отправено е запитване към Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ / и към националния консултант, който е регулатора за възможността, извън обхвата на задължителния имунизационен календар при възрастни хора да се използва такъв тип ваксина.

Причината, заради която тя е абсолютно безплатна е от гледна точка на възможността в следващите месеци, седмици и години за допълнителни, свързани с мигрантския, с бежанския натиск върху България, да имаме някакви количества, каза министър Москов.

Те, нито са използвани, тези ваксини, нито ще бъдат използвани, ако ИАЛ и националните консултанти преценят, че има някакъв проблем с тях.

Това заяви министър Москов по повод разпространена по-рано информация в медиите, че ваксината няма разрешение за употреба у нас и не може да се прилага по имунизационния календар.

Това е "фалшива новина и черна кампания", заяви още Москов.

Той е изпратил и запитване до Асоциацията на фирмите-производителки на оригинални медикаменти, кой е етичният орган, за да се обърне към него и да не се правят повече "черни кампании".

"Тези асоциации имат освен бизнес и своя етичен ангажимент към обществата, защото търгуват с лекарства, а не с пуканки...трябва да носят отговорност за думите си", заключи Петър Москов.

Ваксината за "Хепатит Б" беше дарена от Турция заедно с петвалентната ваксина за бебета, заради недостига ѝ у нас. Тогава България дари на Турция ваксина срещу туберкулоза.