Във втория ден от ефективните протестни действия на зърнопроизводителите граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани. 

Снимки от днешния протест вижте тук >>> 

Районът около граничния пункт "Дунав мост" бе блокиран за час от земеделци, които настояват за отмяна на европейския регламент за безмитен внос на селскостопански продукти от Украйна. Границата към Румъния при село Кардам и Дуранкулак бе препречена с около 20 машини тежка земеделска техника, а над сто украински тежкотоварни автомобила са блокирани на българска територия в посока границата към Дуранкулак. 

Председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов каза пред БНР: "Чакаме да се настоява пред Европейската комисия отпадне регламентът, за да се работи нормално и търговията да тръгне както трябва".

В 10 часа и видинските зърнопроизводители за втори ден блокираха международния път Е-79 на входа на Видин. Над 80 тежки селскостопански машини, зърнопроизводители и фермери се включиха и днес в обявения национален тридневен протест, каза за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Пътят остана затворен над 40 минути. От двете страни на блокадата се образуваха големи опашки от леки и товарни автомобили, предаде БТА. 

И земеделски производители от Брезник, Перник и Радомир излязоха на мирен протест

Снимка: БТА

Земеделски производители от Брезник, Перник и Радомир също излязоха на мирен протест, с който да покажат несъгласието си с политиките в сектора, водени от управляващите през последните години. Шествието им потегли в 11 часа от спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник към пътен възел Даскалово, като не се планира затваряне на автомагистрала "Струма". Освен срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна, недоволството им е и срещу Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. Събитието се организира от Националното сдружение "Обединени земеделски производители", съобщи за БТА неговият председател Венцислав Митков. 

Вчера, с началото на ефективните протестни действия, Националната асоциация на зърнопроизводителите се закани, че граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам ще бъдат блокирани с тежка техника в продължение на три дни. 

Дали протестът ще продължи ще стане ясно след срещата на зърнопроизводителите с президента Румен Радев, която е насрочена за 14 часа. Покана за такава протестиращите получиха вчера, а държавният глава заяви, че страната ни, заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния ще настоява за спешно регулиране на въпроса с вноса на селскостопански продукти от Украйна. Служебният министър на земеделието Явор Гечев пък каза, че ще търси в Брюксел възможности за коридори за износ на украинско зърно, за да запази интересите на нашите производители.

В обобщение, проблемът, който изкара тежка техника по основни пътни артерии в страната и блокира северната ни граница, е, че заради европейския регламент за безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна, остават милиони тонове непродадена българска продукция, която залежава в складовете. Очаква се и нова реколта, която няма къде да бъде съхранена. Отделно от това, изкупната цена на украинската продукция е ниска, докато българските фермери се опасяват от фалити. Освен зърно, от Украйна се внасят също сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Заради това протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен от фермери, овощари и овцевъди.