България ще получи еднократна помощ в размер на 16,75 милиона евро заради затрудненията, които нейните производители търпят заради износа на зърно от Украйна, потвърди говорителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер. 

Отпускането на сумата ще бъде гласувано утре в Комитета на Общата организация на пазарите, която е един от стълбовете на Общата селскостопанска политика. Преди 10 дни Комисията предложи общо 56,3 милиона евро за България, Румъния и Полша - трите страни, които са най-засегнати от износа на украинско зърно. 

По-рано ресорният министър Явор Гечев каза, че ще поиска от Брюксел допълнителни мерки за осигуряване на коридори за износа на украинското зърно, които не включват еднократна субсидия. На протеста днес и зърнопроизводителите казаха, той не е "заради трохите, които Европа ни хвърля", а с искане за регулация на безконтролния внос.

"Нужни са мерки, свързани с европейското законодателство, защото този проблем не можем да го решим в България. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че държавите, които са по-близо до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена и солидарността в Европа трябва да е и към собствените земеделски производители, каза Гечев. Надявам се Европа да реагира бързо. Като член на ЕС ние спазваме европейското законодателство. България е втора държава на коридора за износ на украинско зърно, първата е Румъния, тоест, ако спрем вноса на украински продукти, нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да направим", каза Явов Гечев. 

Затова по думите на земеделския министър исканията на фермерите са такива, че да се реагира от страна на Европа и то по отношение на коридорите. 

Утре родните земеделци, които днес блокираха няколко гранични пункта със северната ни съседка, трябва да проведат среща с президента Румен Радев по покана на държавния глава, след който ще решат дали продължават ефективните стачни действия. В разговорите ще се включи и министърът на земеделието, каза пред БТА председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров. 

"Засега няма да прибираме техниката. Утре ни предстои среща в президентството - едва след нея ще преценим дали да продължим тридневните си протестни действия или не", обяви Николай Киров. Той напомня, че основното искане на българските земеделски производители е прекратяването на регламента, даващ възможност за "безконтролното внасяне на селскостопанска продукция от Украйна. Тук далеч не говорим само за пшеница и слънчоглед. Става въпрос за внос на яйца, плодове, зеленчуци, мед и други. В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв контрол. Те получават субсидии за семена, горива и торове и могат да си позволят да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 20-22 от май 2022 година просто трябва да се прекрати", посочи Киров.

Той допълни, че българските земеделски производители нямат конкретни искания за получаване на субсидии. "Ние искаме преди всичко да има правила. Не се борим за пари или трохи, които Европа ни хвърля. Загубите за българското земеделие са просто колосални", допълни председателят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите. 

Президентът Румен Радев пък се ангажира, че България заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния настояват за спешно регулиране на въпроса с вноса на селскостопански продукти от Украйна.