На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София, на мястото, където днес се издига неговият паметник, е изпълнена присъдата, издадена срещу Левски - смърт чрез обесване.

Традиционно българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари, тъй като тя е приета при преминаването от Григорианския към Юлианския календар, но точната дата е именно днес - 18 февруари - или 6 февруари по стар стил.

От 18.00 часа на площад „Васил Левски” в родния на Левски град Карлово ще се проведе възпоменателна церемония. В честванията ще участва и военният министър Красимир Каракачанов.

В Ловеч от 18.30 ч. пред паметника на Васил Левски в кв. "Вароша" ще се проведе тържествена проверка-заря, в която ще участват началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Там ще бъде и председателят на парламента Цвета Караянчева, която ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

Традиционния поход-събор по повод годишнината се проведе днес до манастира "Света Петка" край Асеновград. Традицията съществува от 1937 година и тук се събират стотици туристи от почти цяла Южна България.

Обществеността и в Каварна преклони глава пред живота и делото на Васил Левски.

Велико Търново почете по обед годишнината от обесването на Васил Левски с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола.

На днешния ден (Сирни заговезни) трябва да поискаме прошка от Апостола, за това, че не сме успели да осъществим заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да я види. Това каза по време на честването във Велико Търново Васил Василев - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".

В словото си Василев посочи, че заветите на Левски са национално богатство, те дават основата, на която можем да стъпим, за да бъдем равни с другите европейски народи.

"В идеологията на Левски се крият всички тези неща, които ако се спазват, по-бързо ще се извърви пътят към една силна, мощна, с проспериращ народ, свободна и демократична държава", каза Василев, цитиран от БТА.