По бързата процедура Районният съд призна Слав Жечев за виновен за това, че на 28 септември чрез "електронни информационни системи" – личния си компютър, е проповядвал в интернет насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, предаде "Фокус".

На тази дата Жечев създал в профила си в социалната мрежа Facebook събитие, назовано „Клане на цигани”, илюстрирано със снимка и придружено с покана за събиране същата вечер между 19- 22 ч. „на оръжие” пред Козирката във Варна. Към създадената група се присъединили 76 души, част от които поместили коментари или потвърдили, че ще присъстват на събитието.

Пред съда Жечев призтна вината си, но увери, че не е предполагал, че от действията му ще има такива последици. Той самият във въпросната вечер е бил нощна смяна на работа и не е присъствал на протестите, съобщи БТА.
Той добави, че се е подвел от еуфорията след събитията в Катуница, без да прави някаква организация.
"Исках просто дискусията да продължи, защото групите по темата бяха изтрити, обясни младият мъж", добави Жечев, цитиран от "Стандарт нюз".
Два часа след появата на страницата му в интернет пространството той бил арестуван.

Младият варненец е с чисто съдебно минало и като смекчаващо вината обстоятелство и защитата, и обвинението също посочиха, че това е единичен акт, от който не е имало вредни последици. Все пак прокурорът изтъкна, че никъде не е било посочено, че събитието е създадено на шега и можело „всичко да стане, ако веднага не са се намесили полицаите”, предаде Дарик радио.

Според адвокат Михаил Петров обаче клиентът му от глупост се е опитал да се прави на герой и да се покаже като патриот, но е преминал границата.
Майка на Жечев Нина Славова пък каза пред съда, че той е млад и добронамерен мъж, който винаги е усмихнат и ведър.

Присъдата от 10 месеца лишаване от свобода ще бъде с 3-годишен изпитателен срок, а наказанието обществено порицание трябва да бъде изпълнено чрез обявяване в кметството по местоживеене. Съдът постанови още, че компютърът на Жечев се отнема в полза на държавата. Той ще трябва да заплати и направените по делото разноски. Освен това, магистратите потвърдиха мярката му за неотклонение „подписка”.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжния съд. От прокуратурата обявиха, че са удовлетворени и няма да се възползват от това си право.

След убийството на 19-годишно момче от роми в село Катуница и последвалите антиромски протести главният прокурор Борис Велчев нареди разследванията за насаждане на омраза да бъдат приоритетни, а полицията да задържа веднага виновните.