На 15 януари 72-годишният Кольо Колев паднал пред блока си. Тогава в морския град имало поледица.

Екип на Бърза помощ го откарал в шоковата зала на болница „Св. Анна”.

В шокова зала той прекара три часа, в които не знаем какво е правено, защото не ни пуснаха вътре”, поясни дъщерята на пенсионера - Ваня Колева. По думите ѝ баща ѝ бил изписан от болницата малко след 12 часа. От документите, които получили от лекарите, станало ясно, че му е направена рентгенография, според която нямало черепно-мозъчна травма. Медиците посъветвали възрастния мъж да лежи вкъщи.

Другото, което ме шокира – отразили са много високо кръвно - 204/106 и не дадоха никакви конкретни указания какво да се направи”, допълва дъщеря му.

Близките прибрали Кольо Колев вкъщи, но няколко часа по-късно той започнал да говори несвързано. Семейството потърсило второ мнение в друго лечебно заведение - УМБАЛ "Света Марина", където на мъжа бил направен отново рентген, но и скенер. Според лекарите той имал тежка черепно-мозъчна травма, която неврохирургът проф. Явор Енчев описал на близките като „пръсната диня”. Мозъкът на 72-годишния мъж също бил наранен.

12 дни по-късно Кольо Колев починал. От МБАЛ "Света Анна" изпратили писмено становище по случая, в което се казва: „Извършеният обстоен преглед, включително рентген, не са установили наличие на черепно-мозъчна травма или неврологичен проблем. Затова и пациентът не е консултиран с невролог, неврохирург и не е хоспитализиран".

Въпреки липсата на отклонения от правилника за добра медицинска практика, ръководството ще поиска проверка от Изпълнителна агенция Медицински одит”, посочват от болницата.

Семейството също ще поиска проверка на случая.