Във връзка с новото изостряне на вътрешнополитическата обстановка в Армения и засилените прояви на гражданско неподчинение, свързани с блокиране на основни инфраструктурни артерии и учреждения, Министерство на външните работи съветва българските граждани, желаещи да посетят Армения, при възможност да отложат пътуването си. Това се казва в официално съобщение на ведомството, управлявано от вицепремиера Екатерина Захариева.

За тези, които вече пребивават на територията на Армения, се препоръчва да избягват местата с голямо струпване на хора и да се регистрират в посолството на Република България в Ереван, като за целта могат да се обадят на следните дежурни телефони: +374 10 45 45 82 и мобилен тел.: 096 40 52 10, уточниха от МВнР.

По-рано днес лидерът на опозицията в Армения Никол Пашинян, който вчера не беше избран за премиер, заяви, че протестите ще продължат до "победен край". Той призова за блокиране на важни пътни артерии и безсрочна стачка и хиляди излязоха на площада на Републиката в столицата.

Неколкостотин студенти още сутринта блокираха централните улици.

"На призива ни откликнаха всички ВУЗ-ове в столицата. Настояваме Републиканска партия да напусне властта и да гласува за народния кандидат за премиер Никол Пашинян", заяви лидерът на студентското движение Давид Петросян.

В подкрепа на Пашинян, който беше единствения кандидат, гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в 105-местното Национално събрание.

По-рано масови протести принудиха Серж Саркисян да подаде оставка като премиер само дни, след като беше избран. Той беше президент на Армения в продължение на 10 години и се опита да запази властта си като премиер, след като страната се превърна от президентска в парламентарна република. Според Конституцията следващата седмица арменският парламент трябва отново да гласува за премиер.