Тази сутрин протестиращи блокираха пътя до летището в арменската столица.

Арменският опозиционен лидер, повел протедтите в Армения, Никол Пашинян призова привържениците си да започнат гражданско неподчинение в цялата страна, след като парламентът отхвърли кандидатурата му за премиерския пост, съобщи Ройтерс.

Пашинян се обърна към десетки хиляди привърженици, събрали се на площад в арменската столица, с призив утре (днес) да започнат обща стачка и да блокират пътища, железопътни гари и летища.

Той увери, че протестът ще бъде мирен и призова полицаите да свалят щитовете си и да се присъединят към неговото движение.

Преди гласуването в парламента Пашинян, който беше и единствен кандидат за премиерския пост, призова своите привърженици да излязат на улицата, "за да не бъде открадната победата от народа" и заплаши с "политическо цунами", ако не бъде избран.

Пашинян не успя да събере достатъчно подкрепа на вчерашното гласуване в парламента, след като от присъстващите 100 депутати 45 гласуваха за него, а 55 - против кандидатурата му. Минути преди гласуването управляващата Републиканска партия на Армения обяви, че ще гласува против него.

Никол Пашинян отново ще бъде издигнат от фракцията "Елк" за поста министър-председател на следващото заседание на парламента на 8 май. Това каза прессекретарят на партия "Граждански договор" Тигран Авинян, цитиран от ТАСС.

Пашинян поведе масови протести през последните две седмици в столицата Ереван, довели до оставката на тогавашния премиер Серж Саркисян, който преди това ръководи страната в продължение на десетилетие като президент.