По инициатива на генералното консулство на България в гр. Одеса и националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в гр. Одеса в Юридическия факултет на Одеския национален университет "И.И. Мечников" бе открита паметна плоча на Алеко Константинов, където той учи право от 1881 г. до 1885 г. Проектът за поставяне на плочата е осъществен със съдействието на ръководството на Одеския национален университет. Дарител на плочата е Николай Пеструев от български произход, живеещ в Украйна, предава кореспондентът на БТА.

Така Алеко Константинов е четвъртият от многото значими българи, свързани с Одеса, за които има паметен знак в града - след Васил Априлов, Христо Ботев и Иван Вазов.

"На БТА, като българска национална информационна агенция, ѝ прилича да инициира поставянето на този знак, защото Алеко е един от най-значимите журналисти - публицисти на България", заяви генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

"Благодарение на генералния консул в Одеса Светослав Иванов, който поде инициативата, и организира с ректора на университета проф. Вячислав Труба (негов заместник е етническата българка доц. Мая Николаева) и с Николай Пеструев (също с български произход), дарил самата паметна плоча, я откриваме ден след националния празник на България 3 март, който отбелязахме заедно по инициатива на Националния пресклуб на БТА и Генералното консулство в Одеса с представители на около 150-те хиляди българи в Одеска област (включително 50-60 хиляди в самия град Одеса), каза генералният директор на БТА.

"В Одеса Алеко Константинов всъщност изучава не само формалните норми на правото - той научава уроците за силата на справедливостта, която е над всяка политическа власт. И има смелостта да я прилага и като юрист, прокламиращ в научните си интереси правото на помилване, виден от собствената си максима, че "тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят", каза още Вълчев.

Снимка: БТА

"Накрая трябва да отбележим, че в Одеса има още места, свързани с българи, които очакват своя паметен знак - например, двете къщи, където е живял Найден Геров и къщата, където е било Одеското българско настоятелство, създадено през 1854 г. начело с Николай Палаузов, което е сред петте емигрантски организации, които имат по един представител в Учредителното събрание, изработило Търновската Конституция след Освобождението на България. С града са свързани още Добри Чинтулов, Георги Раковски, Васил Друмев и други значими българи, чиято памет си струва да бъде отбелязана с такива знаци като плочата за Алеко Константинов, поставена по повод 160 години от неговото рождение по инициатива на БТА и с дейната организация на Генералното консулство в Одеса", заяви генералният директор на БТА.

Снимка: БТА

През миналата година в националните пресклубове на БТА в цяла България агенцията отбеляза 160 години от рождението на Алеко Константинов с разговори "Алеко днес", водени от поета и литературен критик Йордан Ефтимов, който също присъства на откриването на плочата. Той е и председател на журито на международния литературен конкурс на името на Алеко под егидата на родния му град Свищов. БТА издаде и специален брой на списание ЛИК, посветен на годишнината на писателя, припомни той.

Снимка: БТА

"Искам да благодаря от името на България и генералното консулство в Одеса на ректора на университета проф. Вячеслав Труба, че прие идеята и успяхме да реализираме този проект. Това е един добър пример за сътрудничеството между България и Украйна", каза генералният ни консул Светослав Иванов.

"Вече беше казано, че Одеса е многонационален град. Безусловно, ние се гордеем, че известни личности в България са възпитаници на нашия национален университет", каза ректорът на националния университет Вячеслав Труба.

Той подчерта, че Алеко Константинов е юрист, който е станал литератор, писател сатирик. "Именно затова в този корпус на университета, където се намират факултетите по икономика и право, филология и журналистика е поставена тази почетна плоча", каза проф. Труба. Той изрази надеждата, че българският език отново ще бъде възстановен във филологическия факултет на висшето учебно заведение.

Голямо постижение и радост е откриването на тази паметна плоча поради няколко причини, отбеляза писателят Йордан Ефтимов. Първата е, че по този начин отново утвърждаваме връзката на българите, българската интелигенция и Одеса и Одеския университет. Когато Императорският новорусийски университет е създаден през 1865 г., той веднага се превръща в притегателно място за българите не само от Бесарабска България, но и от самата все още несвободна българска страна, обясни той.

Снимка: БТА

"Повечето от големите българи, които при създаването на новата българска държава стават министри и заемат важни постове, са завършили Одеския университет, добави Ефтимов. Сред тях е Алеко Константинов, който прекарва в Николаев и Одеса шест години от своя живот. В рамките на тези шест години се изгражда неговата личност, която след това се превръща в пример за българите", каза поетът.

На събитието днес от българска страна присъстваха генералният ни консул Светослав Иванов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, българският писател Йордан Евтимов. Домакините бяха представени от ректора на националния университет проф. Вячеслав Труба и първия му заместник Мая Николаева, която е от български произход.

Присъстваха и представители на българската общност в Одеса Димитър Терзи, директор на Всеукраинския център за българска култура, и Михаил Радев, отговорен секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна.

Снимка: БТА

Сред поканените гости имаше студенти от факултетите по икономика и право, филология и журналистика.

Паметната плоча съдържа информация на български и украински език и гласи:

"Алеко Константинов

13 януари 1883 г. - 23 май 1897 г.

Български писател, журналист, общественик и преводач.

През 1881 г. - 1885 г. учил в Юридическия факултет на Одеския университет."

Вчера Генералното консулство на България в град Одеса събра представители на българската общност от Одеска, Кировоградска и Херсонска области по случай националния празник на България.

На събитието присъстваше делегация от България, водена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Тя бе придружена от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, декана на геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Климент Найденов, съветника на СОС Драгомир Младенов, българските писатели Йордан Ефтимов и Северина Маркова.