"Следващата среща ще бъде в Одеса, в Украйна. Ще се опитаме да я проведем отново през юни. Тогава се отбелязва годишнината от намирането на съкровището на хан Кубрат. В Украйна има и паметник, който нашите българи са направили там. Ще потърсим домакинството и на старата болградска гимназия, така че една от срещите ни да бъде там. Това каза генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев по време на закриването на 18-ата световна среща на българските медии, която се провежда в Казанлък, предава БТА.

"Това ще бъде нашият знак за подкрепа към българската общност в Украйна, а още през този месец, надявам се до края на юни, БТА ще открие в Одеса постоянен пресклуб, каквито имаме и в други места с български общности", допълни той.

Той припомни, че мисията на журналистите е да отразяват войната постоянно, а не само когато тя започва, а постоянно да има присъствие на медии там. Затова БТА ще има постоянен кореспондент в Одеса и ще се опита да помогне на всички български медии с информация оттам. В този район живеят поне 200 хиляди българи, а в самата Одеса - около 50-60 хиляди.

"До нови срещи следващата година във вече, надявам се, мирна Украйна".

Генералният директор на БТА припомни, че на тазгодишната среща на българските медии, която се проведе в Казанлък, са представени 33 държави. Участници в срещата са 40 български медии - 26 от 15 държави извън България на три континента (Европа, Америка и Австралия) и 14 от България, както и три обединения на журналисти и медии и журналистическият факултет на най-старото българско висше училище - Софийския университет "Свети Климент Охридски". Гости на срещата са чужди журналисти от националните новинарски агенции на 18 държави - партньори на БТА.

"Събрахме се в Казанлък, в Розовата долина, която е и Долината на тракийските царе, по време на Празника на розата, който се отбелязва тук от 120 години. Открихме срещата си на втори юни, денят на Ботев, от когото знаем, че свободният е безсмъртен. Закриваме я на един от най-големите християнски празници, Петдесетница", каза генералният директор на БТА.

Той припомни историята на този ден. В 40-ия ден от Възкресението на Исус Христос апостолите и други негови ученици заедно със света Дева Мария, се събирали всеки ден на молитва. Сутринта на 50-ия ден отново в единомислие се събрали на такава молитва. Чули шум от небето, силен вятър и над събралите се явили огнени езици. Всички се изпълнили с Дух Свети и започнали да говорят на други езици, както Духът им давал да изговарят.

"Впрочем и тук събралите се журналисти от 33 държави говорим всякакви езици, но ни обединява едно - това, че искаме да осигурим свобода на избор на тази аудитория, която имат нашите информации", заяви Вълчев и обясни, че тогава, на Петдесетница, била изречена и първата проповед от Свети апостол Петър. Цялата публика мислела, че тези хора са пияни, било много рано сутринта. И тогава той казал: "Тия не са пияни, както вие мислите!".

"И оттогава знаем, че да бъдеш вдъхвновен заедно в една общност, това не е пиянство. А напротив - прави, както се казва в деянията на Светите апостоли в Новия завет - всички обединени, обични на целия народ", каза още генералният директор на БТА.

Той подари на президента Румен Радев юбилейната монета на БТА, по повод 125-ата годишнина на агенцията.