Откриването на Националния пресклуб на БТА с постоянен кореспондент е знак на подкрепа от България за българите в Украйна. Те са тук 200 - 250 хиляди, а може би и много повече, ако броим всички с български корени от поколения назад. И ние трябва да бъдем тук - като предаваме знание за днешния им труден ден през войната в Украйна и се опитваме да им осигуряваме знание за България. Защото войната не спира живота. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на откриването на националния пресклуб на агенцията в Одеса, Украйна.

"Новини за българите в Украйна, които системно ще присъстват в БТА с възможност да бъдат разпространявани от всички медии в България, а чрез английската емисия и от целия свят, ще бъдат не само от Бесарабия, където е съсредоточена българската диаспора още от XVIII век, а и от другите земи в Украйна, включително под руска окупация в момента. Новините ще бъдат от всички български организации в Одеса, Бесарабия и останалите части на Украйна", отбеляза Вълчев.

"Започваме с първи кореспондент Светлана Драгнева, но БТА е готова да разшири екипа със сътрудници, за да отразява пълноценно всички събития на всички украински българи. Откриваме пресклуба на БТА на символен ден, когато Българската православна църква, чийто Свети синод ни изпрати специално осветена икона на Свети Климент Охридски, а Рилската Света обител - икони на покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски и Светите братя Кирил и Методий, отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител и Предтеча на Иисус Христос, наричан Еньовден, името Еньо е производно от "Йоан" през "Яни"", посочи генералният директор на БТА и обясни:

"Той приготвил пътищата на Христос, които според Евангелието водят към спасение чрез прощаване на греховете. Това трябва да бъде пример за българите навсякъде, включително и тук, където, като във всяко свободно общество, има противоречия и крамоли, че трябва да намираме начин да си прощаваме един другиму, за да вървим напред заедно по-силни. А Одеса е град, дал много сили на България чрез синовете ѝ, намерили убежище тук като Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Априлов, Иван Вазов, чиито паметни плочи са из града. За тях и за останалите българи, свързали живота си с тези земи, можем да прочетем в броя на списание ЛИК, посветен на българите в Украйна, който на 3 март представихме в Одеса, а днес представяме и на английски език.".

По думите на Кирил Вълчев откриването на пресклуба на БТА ще позволи не само постоянно да има в България новини за българите от Украйна. "Те ще могат да достигат и до украинските медии чрез Укринформ - националната агенция на Украйна, която може свободно да използва емисиите на БТА. Днес с генералния директор на "Укринформ" Олександр Харченко, който дойде специално от Киев, подписваме договор именно в новия одески дом на БТА, според който БТА започва да купува новини от Укринформ, каквато е практиката и с други новинарски агенции, които работят само на търговски принцип."

Пресклубът на БТА ще организира и информационни събития за различни възможности, които БТА дава на сънародниците ни в Украйна - от помощ за бежанците от войната до обучения на студенти в български университети и работа в България. Вратите му са отворени и за представяне на събития на всички местни български организации, стана известно от думите на генералния директор на БТА.

Той обяви, че вече се планират и общи събития на БТА с тях - концерт на супергрупата "Фондацията" за Деня на бесарабските българи на 29 октомври и изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в културния център "Юнион", основан през 1902 г. от одеските евреи и възстановен през тази година по време на войната (в Измаил също видях да инвестират, въпреки войната, в културния дом, използван и от българите там).

"В "Юнион" вчера ми припомниха как, когато в разгара на Втората световна война Чърчил получил проект за държавен бюджет без предвидени пари за култура, попитал "За какво тогава се бием?!". Именно в тежкия момент на войната в земите в Украйна, населени с българи, България чрез БТА инвестира в място, което да се посвети на знание и култура. Това е и знак към всички други медии, че войната не е театрален фестивал, за който обичайно се разказва в началото и в края, а е нужен постоянен разказ от мястото на събитията с постоянни кореспонденти", каза още Вълчев.

"Надяваме се, че Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА), в който БТА и Укринформ сме заедно, най-сетне ще изпълни решението си да проведе годишна конференция в Украйна, защото именно журналистите не бива да се боят да бъдат на опасни места, за да предават истинските новини", коментира той.

Генералният директор обяви, че през следващата година именно в Одеса БТА планира да организира Световната среща на българските медии - отново през юни, като знак на уважение към българите, които организират отбелязването на паметта на хана на Велика България Кубрат, чието съкровище е намерено през този месец в Малая Перешчепина в Украйна.

"Надяваме се мирът да се е възстановил и да можем да отидем заедно там. Откриването днес няма да бъде с песни, както обичайно го правим в новите пресклубове на БТА, защото дните на война са по-подходящи за тиха молитва. Затова поканихме за първи път да представи новата си книга "Молитва за Украйна" писателката Теодора Димова. С присъствието си тя дава пример на всички, включително и български водачи, които заради боязън от ракетите не се осмеляват да идват през тези дни при българите в Украйна", каза Кирил Вълчев.

По думите му такъв пример дава и генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, "комуто също трябва да благодарим заедно с външните министри Иван Кондов и Мария Габриел за помощта при уреждането на пресклуба на БТА".

Кирил Вълчев изказа благодарности и към местната и държавната управа на Одеса за оказаното съдействие. "Присъствието на 125-годишната БТА тук е знак в тези трудни времена и към града, за който също ще разказваме в новините", каза генералният директор на БТА.