За първи път по улиците на София ще бъде тестван хибриден автобус, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на превозното средство на фирма "Соларис".

Вижте снимки >>>

Хибридният автобус, който се задвижва чрез електричество и дизел ще се включи в столичния градски транспорт за 10 дни. Той ще се движи по маршрута на линия 10 ТМ. Фандъкова посочи, че чешката фирма, чиито производство е автобусът е добре позната на столичната администрация, тъй като в момента в града се ползват 80 техни тролейбуса.

Досега са тествани общо шест електробуса, посочи кметът и допълни, че това е правено преди обявяването на обществената поръчка за доставка на този тип превозни средства. Целта на тестването е да подготви една качествена процедура, поясни Фандъкова.

В момента тече подготовка на процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса. Фандъкова отправи покана и до други производители да предложат свои хибридни превозни средства за тестване.

В последните три - четири години извършваме модернизация на наземния транспорт каквато не е позната от много деситилетия, особено по отношение на подмяната на автобусите, каза кметът. По думите й към момента има сключен договор за закупуване на 20 електробуса, които ще дойдат до края на годината.

Днес се сключва договор за 22 автобуса на природен газ и предстои да бъде избран изпълнителят за 60 съчленени автобуса на природен газ. До средата на месец август Столичния електротранспорт ще приема документи за нови 15 електробуса, каза още Фандъкова.

ще се включи в Новият автобус ще се включи в столичния градски транспорт за 10 дни

Снимка: Столична община

Около 60 процента от автобусите в София са подменени с нови. През 2019 г. очакваме този процент да нарасне чувствително, така че средната възраст на автобусите да бъде между шест и седем години максимум, което е един много добър европейски стандарт, посочи още кметът.

Столичния електротранспорт ще приема документи за нови 15 електробуса

Снимка: Столична община

Фандъкова коментира и проблемите, възникнали след спирането на трамвай 7 и заместването му с автобус, докато текат ремонтите по трамвайното трасе. Тя отбеляза, че винаги в началото е трудно, включително и за движението, но екипите са реагирали бързо и адекватно и днес ситуацията е коренно различна. Важно е да можем да се възползваме от най-свободните месеци - юли и август, и да напреднем чувствително в дейностите по асфалтирането, каза още кметът. По думите й се следи непрекъснато дали са достатъчно автобусите или не, особено в час пик.

Хибридният автобус ще се движи по линията на трамвай 10

Снимка: Столична община

Тече подготовка на процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса

Снимка: Столична община

Около 60 процента от автобусите в София са подменени с нови

Снимка: Столична община

Превозното средство е на фирма "Соларис"

Снимка: Столична община

В последните три - четири години извършваме модернизация на наземния транспорт

Снимка: Столична община