Докато идването на украинския президент Володимир Зеленски в България все още е обвито в мистерия дали и кога ще се случи, то вече породи поредица от страсти. Министърът на отбраната Тодор Тагарев съжалява, че изобщо такава информация е изтекла, защото това би могло да провали посещението, докато управляващите в парламента побързаха да оценят визитата като признание за страната ни. Левицата пък се закани да заяви и лично позицията си против изпращането на оръжие за Киев и против членството в НАТО.

Ресорният министър Тодор Тагарев внесе сянка на съмнение дали визитата ще се случи с думите си пред журналисти: "Самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало такава визита, тя да бъде отменена. От снощи не съм в течение на никакви дискусии по въпроса. Не би трябвало това да се случва и да изтича информация. Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ. Той представлява интерес за противника", каза Тагарев от полигона в Ново село и добави: "Все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време". 

Председателят на СДС Румен Христов пък разкри пред NOVA News, че Зеленски идва по покана на Министерски съвет. "Очакваме да посети българския парламент и да направи изявление пред депутатите, ще видим дали натовареността му ще позволи това. Не очаквам Радев да се срещне със Зеленски. Все още не са уточнени подробности по визитата на президента на Украйна. От съображения за сигурност часовете на посещението на Зеленски се пазят в тайна", добави той. По думите на Румен Христов е престиж за България, че украинският президент ще посети страната.

Съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов заговори за това, че визитата ще се случи утре. "Аз се надявам, че Володимир Зеленски утре ще е у нас. Поканата му е от институциите, а правителството ще е основен домакин", каза още той пред БНТ. Попитан за последиците от посещението му, Атанасов каза, че те щели да бъдат България да е пълноправен член на НАТО. 

"Посещение на Володимир Зеленски у нас e признание за това, което България прави през последните месеци", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели. Така че, ако има такава визита, ще се видим с него", каза той. 

Борисов добави, че според него световната общност трябва да гарантира, че "тази най-голяма ядрена централа ("Нова Каховка") няма да се превърне в ядрена бомба". 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че намира евентуалната визита на украинския президент в България за признание. "Той е световен лидер и ако избере България, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план, че сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са в основата на подкрепата за Украйна", каза той пред журналисти в парламента.

"Няма нужда президентът Зеленски да идва в България, за да може да чуе това, което за България е важно да изрази като позиция. Позиция, която ние, като ПП-ДБ, като кабинета Петков, и сега като коалиция, управляваща в кабинета Денков, сме го изразявали многократно. Пълна подкрепа за Украйна, за възстановяване на цялата ѝ територия след агресията на Русия. Пълна подкрепа, както икономическа, така и военно-техническа и политическа", заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ. 

"Ако Володимир Зеленски дойде в България, ще коментираме. Каквото имаме да казваме, мисля, че сме го изразили с декларацията за пълна подкрепа", посочи лаконично депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

"След като са го поканили, да заповяда. Ние сме развита европейска държава. Украйна е част от Европа. Това, което им се случва в момента, е ужасно. Не знам с каква цел е конкретната му визита, може би да изразим отново съпричастността си към Украйна. Ако е това, да заповяда", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ". 

Ако Зеленски дойде в парламента, от БСП щял да чуе отново позицията им: против приемането на Украйна в НАТО. "Той ще чуе отново открито, последователно и принципно позицията на БСП, и защо сме против изнасянето на оръжие и решението сега във Вилнюс за влизането на Украйна в НАТО", обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова

"Сериозните, големите държави-членки изразяват разерви, това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Байдън, на г-н Столтенберг, че трябва на този етап да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целия Алинас срещу Русия във война, това означава световна война", добави тя. 

Нинова поиска и оставката на военния министър Тодор Тагарев, заради думите му от понеделник, че "независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат с разузнавателни средства и средства за кинетично въздействие в Черно море". 

Междувременно парламентарната Комисия по енергетиката прие проект на решение, с което задължи министъра на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене". Според председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев такава продажба ще бъде грешка, като предположи пред БНР, че "разбързването" явно е свързано с вероятното посещение на украинския президент у нас. 

И докато експерти, политически лидери и министри коментират очакваната визита, някои медии предположиха, че украинският президент вече е в България, а други - че пътува към София. В разгара на очакването интервю за българска медия даде украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който обаче не коментира евентуалното посещение. Пред Нова телевизия той говори за отношенията със страната ни, като каза, че България и Украйна са имали добри и лоши моменти.

Снимка: БТА

Министерският съвет пък прие Решение, с което одобри проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета късно тази вечер. 

В двустранна декларация се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това. 

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Съмита на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г., посочиха от пресслужбата. 

Проект на декларация на Народното събрание в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е включен в програмата за работа на институцията тази седмица. Вчера проектът бе одобрен от парламентарната комисия по външна политика. Негови вносители са народни представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Има такъв народ". 

България и Украйна ще засилят сътрудничеството си в енергетиката 

Правителството одобри и проект на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Украйна. Двете страни ще засилят сътрудничеството помежду си в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. 

Основната цел на проекта на меморандум е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.