"Самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало такава визита, тя да бъде отменена" - това каза пред журналисти на полигона "Ново село" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Аз от снощи не съм в течение на никакви дискусии по въпроса. Имах възможността медийно да изразя съжаление, че е изтекла такава информация. Не би трябвало това да се случва и да изтича информация. Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ. Той представлява интерес за противника. Той е изключително ценен гост навсякъде, където реши да отиде", коментира Тагарев. 

"Все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време", каза още Тагарев.

Според него "това би било едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива война, която започна Русия срещу нея". 

"Всичко, което сме предоставили до момента на Украйна, следва стриктно законите на страната и процедурите, които са определени. Тези процедури не предполагат ад хок решения в рамките на няколко дни или часове. Така че, предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена, и потенциалът ни евентуално за допълнителна помощ. Той може да реши да постави някакви други допълнителни искания, които ние ще разгледаме стриктно, в съответствие със законите и процедурите", заяви още Тагарев. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също каза по-рано, че намира евентуалната визита на украинския президент в България за признание. "Той е световен лидер и ако избере България, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план, че сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са в основата на подкрепата за Украйна", каза пред журналисти в парламента Петков.

За поисканата му от Корнелия Нинова оставка 

Министърът добави също, че не е притеснен заради поисканата му оставка. По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, на брифинг в парламента, каза, че левицата незабавно иска оставката на министъра. Като аргументи тя посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна. 

"Не съм притеснен по никакъв начин, че лидер на опозиционна партия е поискал оставката ми. Предполагам и кабинетът няма да е притеснен", заяви министърът на отбраната по този повод.

Тагарев говори пред журналисти на учебния полигон в Ново село, където се провежда учението Enhanced Vigilance Activity-23 с участието на военнослужещи от италианската бригада "Пинероло".