Хората, които стопанисват заслона на Черни връх на Витоша, до който беше отказан достъп на измръзнал турист, ще бъдат уволнени.

"Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижнта дейност, в него е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи", заяви представител на Българския туристически съюз по bTV.

"По тези данни, които досега съм събрал, по всяка вероятност договорът ще бъде прекратен защото е описано, че те трябва денонощно да осигуряват подслон на хората", допълни Мирослав Дачев пред Нова телевизия.

"Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме, че е измръзнал човекът, когато разбрахме го пуснахме", обясни обаче управителят на заслон Черни връх - Чавдар Евтимов.

"Ние просто бяхме точно в момента на новата година, бяхме с вдигнати чаши за наздравица. Не можем да тичаме непрекъснато. Имаме нужда от изживявания, освен да обгрижваме тичащи в планината", допълни партньорката му Ирина Костова.

Двамата държат заслона под наем 20 години.

Потърпевшият е Кирил Радев - компютърен специалист и екстремен спортист, доказан като бегач на дълги разстояния при тежки условия. Решава да посрещне Нова година на Черни връх с приятели. Но да стигне до там леко облечен, с тичане от центъра на София.

Димитър Кенаров заедно с приятели, сред които полярни изследователи на северни елени, също покорява Черни връх с идеята да посреще 2019-а там. С Кирил се чакат на върха. Когато стигат обаче заслонът е заключен, въпреки че вътре има хора. Кирил е силно охладен и има нужда от помощ. Тропа, но никой не му отваря. След дълго блъскане по вратата и викане групата е посрещнати враждебно, а запис направен от Кенаров, разкрива момента на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

"Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали Планинската спасителна служба - аз им казах по телефона - моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата", разказва приятел на измръзналия Кирил.

"Вкарах човека вътре, но му бяха крещяли 10 минути, беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай. Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по - късно можеше този човек да не е в съзнание", отбелязва още той.

Началникът на Планинската спасителна служба Емил Нешев коментира, че младежът е бил "гол" и неподготвен за ситуацията, в която е попаднал: "По едно термобельо, шорти, с едно тъничко якенце и един бъф, който да му предпазва лицето".

"Момчето сигурно е добър планински бегач, но във всяко състезание има минимална задължителна екипировка, без която не можеш да стартираш, а той според мен нямаше такава", подчерта той.

Според него рискът за живота с такава екипировка е още по-голям при падане в момент, когато си сам - няма как да оцелееш дълго неподвижен с толкова леко облекло.

"30 г. съм в тази планина и знам, че на Черни връх няма място, където денонощно да можеш да се настаниш", подчерта още спасителят.