След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината, съобщи bTV.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис, направен от Димитър Кенаров - единият от групата, разкрива момента на категоричния отказ, даден в кризисната ситуация.

Приятелите достигнали върха минути преди новата година, а хората, работещи в заслона, вече празнували.

"Гледаха телевизия, седяха до печката, топлиха се, черпиха се с различни питиета", разказа Кирил Радев.

"Протече по следния начин - с удряне по вратата и отвътре гласове, които казват: "Нормалните хора си седят в София", добави Кенаров.

Заради дългия преход пеша, леката екипировка и ниските температури, Кирил губи телесна температура. Затова и неговите приятели продължават с опитите да влязат в хижата.

"Почнах да хвърлям снежни топки по прозорците, за да привлека вниманието им. Продължихме да удряме по вратата. Излезе една жена, която каза: "Тук няма никой". И аз казвам: "Как няма никой, нали сте тук?". И тя ми обясни - така и така, тук празнуваме в тесен семеен кръг и представете си, че няма никой. В крайна сметка вратата беше затворена пред носа си", спомни си още Димитър.

Тогава приятелите решават да звъннат на спасителните служби за помощ, като оттам се обаждат да пуснат измръзналия човек вътре. Пращат и спасителен екип.

"Тежки условия - минус 10 градуса, гъста мъгла, вятър, и успяват да стигнат, където е бедстващият и да му окажат лекарска помощ. Хипотермия имаше, слава Богу не в тежка фаза, и ниско ниво на кръвна захар. Екипировката беше крайно недостатъчна, екипировка, с която да ходиш на фитнес", обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Мъжете са категорични, че са уведомили предварително хората от хижата за посещението си, но им казали, че не могат да посрещнат там новата година.

От Чайна "Черни връх" коментираха, че вина у тях няма, тъй като са предупредили, че няма да работят.