В промишлена птицеферма в Дебелец е установен птичи грип, като всички 395 000 кокошки носачки ще бъдат унищожени. Това съобщиха от Агенцията за безопасност на храните във Велико Търново. Тепърва ще се уточнява как заразата е влязла в птицефермата. Започва издирването на яйцата, произведени във фермата през последните 21 дни. 

"Нямаме яснота как заболяването е допуснато във фермата", коментира пред БНР собственичката на обекта Калина Широкова, но не уточни направени ли са имунизациите на птиците срещу това заболяване.

По данни на компанията във фермата се отглеждат 435 хиляди кокошки, а според Агенцията за безопасност на храните птиците са 395 хиляди. Всички подлежат на хуманно унищожаване, заяви предд общественото радио директорът на областната дирекция на агенцията д-р Станимир Спасов. 

"Като се издаде заповедта, като се уточнят подробностите започва в най-скоро време - или днес, или утре", уточни той. 

Ще се извърши епизоотично проучване и проследяване на яйцата, произведени във фермата в Дебелец: "Всички яйца, връщаме назад 21 дни, се проследяват, включително и тези, които са изнесени в чужбина. Ще бъдат унищожени на място, не върнати", обясниха от БАБХ. 

За този период са произведени над 8 милиона яйца, всички са изнесени в чужбина, няма опасност за българския пазар, заяви собственичката: "Не са в българския пазар яйцата. Няма никаква трагедия за България".

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която влизат Дебелец и Велико Търново. В 10-километровата наблюдавана зона около огнището са 17 населени места в община Велико Търново и още 10 населени места в община Дряново.