Обичаят ”Сурва” в Пернишко влезе в списъка на ЮНЕСКО

Българската номинация "Народният празник Сурова/Сурва в Пернишко" бе вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Обратно в новината

Коментари - Обичаят ”Сурва” в Пернишко влезе в списъка на ЮНЕСКО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е вярно, че се празнува само в този край и само в тези села.Помня, че в детството ми се плашех от кукерите, а после разбрах, че дядо ми е кукер и затова всяка година кукерите посещаваха къщата ни, а а съм родом от силистренския край, така , че не заблуждавайте отново с фалшива информация. Променяте историята, а сега се опитвате да променяте и обичаите и традициите.Това е българска традиция, а не перничанска. Това , че се провежда там кукерския фестивал не го определя като пернишки. Това е лично мнение, не държа да съм права, отдавам мислите си единствено на спомени.

Това, което виждам на снимките и което в действителност днес представлява в Перник този обичай, е опошлена стара традиция - по най-варварския и тъпашки начин, по който могат хората от прост регион да я опошлят! Традиция и обичай означава спазване на традиция и обичай, т.е. на художествен стил, мярка на масовост, конкретни спазени обредни действия и т.н. съставящи традицията елементи. В пернишката интерпретация виждаме изнасилена масовост, излизане далеч извън рамките на традиционните ритуални действия, плюскане на храни и пиене, които не са били характерни за предишни времена в този си вид и визуално разминаване с традиционните маски до тотален кич, характерен за прост народ, какъвто е пернишкият. Маските им са индонезийски, латино, африкански, кичозни, с привнесени кичозни елементи - тотална циганизация и естетическа проституция - заради желанието на тези опростачени хора да се изявят. Като магарето на сбора на животните, както разказва приказката. Жалко за Вежди, който не е разчел жалките отклонения от традициите и е съдействал в ЮНЕСКО да попаднат пошлостта и разрушените традиции на една от най-пошлите общности в България. Традиция побира в себе си единствено следване на естетически, морален, ритуален и времеви кодекс, който в Пернишко виждаме като точно обратното - предозиран, деморализиран, разрушен (иновиран?! по пошъл начин) маскарад. Не съм негативист, тача българското, което носи в себе си интелигентност, красива сдържаност, характерна за обратното на Бай Ганьо. Е те в това, което Вежди е изпуснал да излезе иззад днешните български гащи, е една естетическа пръдня. Извинете, ако някой се разсърди, но е по-добре, отколкото да тънем в такава унизителна смрад, а и да я реферираме като представителна за нацията ни! Нямате си представа с какво усърдие и мъдрост хората из интелигентните държави следват традициите си и не дават с пръст да бъдат пипнати - те крепят нациите. Няма да се чудим защо нашата е в упадък!

Братя, българи, това са бесовете български! Като православен народ от това трябва да се срамуваме, а не да се гордеем. Трябва ли нашата идентичност да е така плътно покрита с езически обичаи? Онзи ден нашия ББ в Китай представи България като страна с вековна история, траки и римляни. Ама това е нелепо! Къде са българите като християнски народ? Ние римляни и сега си имаме, и това не е минал, а настояще.

в Самоковско ще влезе в списъка на ЮНЕСКО.

Незнам кога ще скокне народа и да насурвака своите управляващи

кой, кога и къде е наричал този хубав български празни Сурова? Сурваки се нарича. Няма общо със сурово, а със Суря - слънцето. Кукери да не идва от куку, по вашата логика.

В Африка, маймуните , играят само саммбо ! В Бългериъ бабаитите, тае-кокондо и карате!

единствената народна традиция по тия земи е турците да ги бият по главите а раята да им носи баница

И теб те тричахме!

Ако е да са праа на маймуна - да Ви го тура на обичая. ..аз съм си маймуна...

ИД Подготвя " Сурав.." За повечето европейски столици , безвъзмездно!!! Да са съберем на площадите, "да приемем дарението"!!

Не мога да противодействам!!? Братска прегръдка.

Е , тва е!.. Ама ,действайте!?

Пари нема!!

Валя Балканска!!!- в Космоса ....................................... Предлагам и нашият диалекто да стане световен!! Да го напишат на Еврото и ..Юана, ба! Доларът?.. той ша умре!!!

Защо ми издаде тайните??? Мислех да изкарам нещо с тях ..за Нова Година!

А Падишахът?

Ша има! Само да не е по гъзо!?

Еййй, най после - обичаят "Сурав.." да го признаят!

Баратчед, най- после! По твоята част е!?

Баратчед, най- после! По твоята част е!?

Стига с поздравите ,де!

Класически пример за езически обичай, който се е вплел силно в псевдохристиянството ни. И дано никой не започне да спори, че българинът си е християнин два пъти годишно - на Великден, когато показва новите си дрешки на съселяните и се кръсти с грешната ръка и по Коледа, като втория ден е заради подаръците, не и заради християнството.

Не разбирам - познатите ти не различават лява от дясна ръка или имаш предвид разликите между православната и католическата "посока" на кръстене?

Използвам случая за да споделя един от най милите моменти от престоя ми в Америка. Изпратиха ни много красиви мартеници от България, с който закичихме колегите си. Обяснихме и тая уникална традиция. Те бяха очаровани от тия малки произведения на изкуството. Сториха им се като шедьоври. Беше така приятно да гледам как се кипреха и радваха, като малки деца.

Обичаят Сурва в Пернишко влезе в списъка на ЮНЕСКО Обичаят"Голф" 3-ка е по известен по Пернишките земи.

Страхотно

Вековна и прекрасна Българска традиция . Символ на победата на Светлината над мрака . Неслучайно Богът на зимното слънцестоене на нашите предци , траките , се е наричал ... Сурва :)))) Жив е древният Български дух във всеки от нас . Време е да го събудим ! Със здраве :)))

Какви предци са ни траките? ;)) Ние сме пришълци на тяхната земя и то много след изчезването им.

Прякото ни родство с траките е доказано с няколко днк - експертизи . Последната беше най-мащабна и се проведе 2011-2014г. от международен екип. Притежаваме гени с най-старата днк на планетата , идентични с изходния материал от долината на Българските царе . За трети път се потвърди фактът , че Българите на Аспарух , пресичайки Дунава , са се върнали на родна земя . Доказателства в тая насока - колкото искаш ! Дори гербът на рода Дуло е същият като на тракийските колобри / жреци /, известен е в целия античен свят като знака на Българина . И то векове преди да се основе сегашната , седма поред България . Водещи учени в областа са категорични - Българската цивилизация е много по-древна от египетската , за гръцката да не говорим . Потърси проф.Норман Дейвис , Робер Бомал и т.н. и т.н.

Траките не са "изчезнали". Изглежда пропускаш резултатите от генетичните изследвания, които се направиха последните години.