Държавна агенция "Електронно управление", Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация удостовериха съответствието на доставените технически устройства за машинно гласуване, които ще се използват на частичните местни избори на 27 юни, предаде БТА.

За целта ЦИК им е предоставила извадки от образци на доставените устройства. Проведени са редица проверки, тестове и изпитвания за оценка на техническите и функционални характеристики на устройствата за машинно гласуване и тестове, свързани с информационната сигурност.

В обхвата на оценяване на устройствата за гласуване не се включват организационни дейности, които се извършват от изборната администрация; дейности, свързани с удостоверяване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се извършва по отношение на устройствата за машинно гласуване.

Всяка последваща промяна в техническите устройства за машинно гласуване, негова съставна част и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попада в обхвата на извършеното удостоверяване, пише в съобщението на ДАЕУ.

Частични избори за кмет ще има в кметство Вресово (община Руен), в кметство Ясен (община Плевен), в кметство Жълти бряг (община Стамболово), в кметство Сърница (община Минерални бани), в кметство Ракево (община Криводол), в кметство Памидово (община Лесичово), в кметство Цани Гинчево (община Никола Козлево) и за кмет на община Благоевград.