Ученик от видинската математическа гимназия е освободен от учебни часове, тъй като се върнал с родителите си от почивка в Тайланд и е насочен от училищния лекар за преглед при личния лекар, предава БНР.

Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма повод за притеснения. От училището са взети всички предпазни мерки по случая.

"Детето е отстранено само за един ден, докато получим отговор от РЗИ какво да се направи. От тук насетне РЗИ поема контрол върху превенцията на това дете. Да не се притесняват, да се обърнат към личния лекар да бъдат наблюдавани при някаква симптоматика. За всеки случай аз го отстраних днес, докато РЗИ ни даде отговор, и от утре детето ще си бъде отново на училище. По-добре превенция, отколкото опасност", обясни Петрова.

Пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение и контрол, коментира ситуацията д-р Пепа Цветанова - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин.

В заповед на здравния министър от 3 февруари тази година е посочено, че само на лицата, завърнали се от Китай, се прилага здравно наблюдение и съответни здравни мерки.

Както е известно, заради китайския коронавирус навсякъде се взимат извънредни мерки, за да не се допусне голямо разпространение на заболяването.