Стотици роднини, приятели и жители на града се стекоха, за да изпратят младото момиче, което тази година трябваше да е абитуриентка.

Днес Перник е потънал в траур. Дълга опашка от коли се изви пред храм "Свети Пророк Илия". Тялото на Мирослава бе внесено в бял ковчег. Църквата едва побра всички желаещи, които искаха да се простят с момичето. Опелото започна в 11.00 часа в най-големия пернишки храм. Два часа по-късно се състоя и погребението.

Близките на Мирослава споделиха, че девойката е погребана с две абитуриентски рокли, които тя така и не е успяла да облече, съобщи БГНЕС.

Винаги ще я помня усмихната. Това сподели със задавен глас Иво Иванов, треньор по таекуон-до на Мирослава. Той вярва, че виновните за смъртта й ще бъдат наказани по най-суровия начин и че полицията ще си свърши работата. Децата в спортен клуб по таекуон-до "Калоян Ладимекс" нямат чувство на страх, най-малките много я обичаха, сподели Иванов. На всички ни е тежко, че това момиче го няма вече, каза той.

Близки и приятели на убитата Мирослава са подготвили и събират подписи за промяна в Наказателния кодекс.  В подписката се настоява доживотната присъда да бъде без право на обжалване при убийство, а също и за увеличаване на присъдата от 30 на 50 години затвор за убийство.

Според тях не трябва да има условни присъди и споразумения за отнет човешки живот, трябва да има сумиране на присъдите на лице, извършило престъпление, а не изтърпяване на най-високата получена присъда. Част от подписката представи пред медиите приятелката на Мирослава от детските години Бетина.

"Няма какво да кажа, има анкетна комисия, нямам коментар по този въпрос". Това заяви Валентин Димитров, началник на ОДМВР Перник на излизане от храм "Св. Пророк Илия" в Перник. Така той не отговори на въпросите дали от полицията знаят за трети човек, участвал в убийството. Той не отговори също и на въпросите, зададени от лидера на ДСБ Иван Костов, огласени в парламента по случая с Мирослава, дали полицията е намесена по някакъв начин в убийството.

Трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник бе намерен на 12 януари. Тя изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Мирослава е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.

Задържани бяха двама за нейното убийство, но единият от тях се самоуби. Той посочи Марио Любенов – Заека като физическия извършител на убийството. За момента Любенов е в ареста и се изяснява психическото му състояние.  Впоследствие полицията установи, че убийците са имали намерения да убият момичето, независимо от това дали ще получат откуп или не.

Зверското убийство предизвика буря от негодувание в Перник
, където бяха организирани няколко големи протеста под мотото: "Още едно невинно убито дете, още един престъпник ще бъде на свобода! Нека спрем това!".