Петя бе убита на 4 март около 18 часа в местността Смърдана в "Западен парк" по особено жесток начин. Тя била пребита с юмруци и летва от двамата обвиняеми, като съдът установи, че Емил Азов е скачал по корема и главата й. След това момичето било удушено.

Още преди да започне разглеждането на мярката Азов, за когото убитата Петя твърдяла, че е баща на нероденото й дете, заяви: "Ужасно съжалявам за стореното. Искам да изкажа съболезнованията си на близките на Петя. Бях силно афектиран тогава и не мислех", предаде news.bg
Приятелят му Михаил, за когото от полицията съобщиха, че е съучастник в убийството от солидарност и близки отношения с Емил, също каза пред магистратите, че съжалява изключително много и дори би се самоубил заради стореното от него.

Защитата поиска двамата да бъдат освободени под гаранция, тъй като няма реална опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. Според адвокатката на Емил Азов, той е искал само да сплаши Петя, а не да я убие. Защитничката подчерта, че младежът е действал от ревност, тъй като е смятал, че момичето има връзки с други мъже.

В отговор на това съдът използва показанията на свидетелката Даниела Георгиева, която също имала връзка с Азов. Пред съда тя е разказала, че е водена в същия парк от обвиняемия, като той излял върху якето й запалителна течност и я е заплашил, че ще я изгори жива, ако реши да прекрати връзката си с него. В показанията Георгиева заявява, че Азов многократно я причаквал пред жилището й, като веднъж дори е произвел изстрел с газово оръжие и е напръскал със сълзотворен газ баща й.

На фона на тези показания магистратите обявиха, че не споделят мнението на защитата, че деянието е извършено в момент на афект.
"Това е планирано убийство", категоричен бе съдията по делото. Той обяви, че обвинението е по член 116 от Наказателния кодекс - умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, като по закон се предвижда лишаване от свобода над 15 години до доживотен затвор без право на замяна.

Съдът се позова и на показаният на обвиняемия Миков, според които два дена преди убийството двамата с Азов са се наговорили да убият Петя, защото Емил не искал да дава пари за аборт.

Двамата обвиняеми могат да обжалват мярката за неотклонение, като защитата обяви, че вероятно това ще бъде направено.