Това заяви специално за Дир.бг известният адвокат Марин Марковски в коментар за ареста и повдигнатото обвинение в умишлено убийство на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров.

Лекарят бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов - крадец-рецидивист, известен с прякора си Плъха.

По-късно стана ясно, че Плъха, заедно със свой авер, влезли в жилището на семейство Димитрови, за да крадат. В апартамента били съпругата и двете деца на рентгенолога. Лекарят обаче се събудил, а Джевизов го намушкал с нож. Тогава д-р Димитров стрелял един път по него. Крадецът побягнал, но на улицата издъхнал. Куршумът попаднал в областта на сърцето.

"Аз няма да плувам в емоциите за лошите крадци и добрите доктори или обратното. Разпоредбата на закона се прилага, когато точно бъдат установени фактите. Това, което се знае дотук, като станали събития е, че двама души – въпросният Жоро Джевизов и още един, влизат в дома на доктора. Джевизов напада лекаря и го намушква с нож, след което е прострелян и умира. Въпросът е трябва ли докторът да бъде задържан и трябва ли да му се повдига обвинение при тези факти. Категорично не! Прокуратурата извършва много грубо нарушение на закона, ако повдига обвинение срещу лекаря или срещу всеки български гражданин, който се е защитавал в дома си", заяви адвокат Марковски.

По думите му, разпоредбата на член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс ((3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище – бел. ред) дава категоричното право на всеки един гражданин да се отбранява, когато в неговия дом е проникнато чрез насилие.

"Следователно докторът трябва да бъде незабавно освободен. Прокуратурата е взела становище, че трябва да му повдигне обвинение за умишлено убийство. Това становище, при тези факти, е изключително погрешно. В процеса на следствието, ако се установи, че фактите се такива, каквито знаем до момента, съдът ще оправдае д-р Димитров. В това можете да бъдете абсолютно сигурни. Българските съдии не са слуги на прокуратурата. Те прилагат закона, като преди това установяват фактите", категоричен бе Марин Марковски.

По думите му, законът много правилно и мъдро определя, че всеки има право да се защитава, да защитава благата си, жилището си и живота си.

"Когато двама души са влезли в апартамента на доктора и единият го е намушкал с нож – това е много опасна атака и той категорично има право да стреля. Има постановление на Върховния съд – много сериозна практика – съдиите казват така – преценява се за всеки отделен случай. Тези двама души, влезли в жилището на лекаря, представляват реална опасност за живота – така че не може да има превишаване пределите на неизбежната самоотбрана. Ако лекарят беше нападнат извън жилището си от двама непълнолетни наркомана и той застреля единия – тогава имаме превишаване на пределите на отбраната. Тогава отбранителното действие надхвърля степента на опасност. Но в случая в Пловдив не е така", обясни Марковски.

"В името на истината е хубаво хората да знаят, че имат право да се отбраняват и не могат да бъдат лесни жертви в ръцете на хищници, които нападат. И според моралната оценка, лекарят има право да ги гръмне, защото те са заплаха за него и децата му. Разбира се, възможно е прокуратурата в Пловдив, след като повдига това обвинение за умишлено убийство да разполага с други факти, които не са известни на нас", допълни той.

Относно призивите за промяна в Наказателния кодекс, според адвокат Марковски всъщност хората искат нещо, което вече го има там.

"Това е точно този член 12, ал. 3. Имаше преди време едни предложения за текстове за неизбежна самоотбрана, ако се влезе в нива, двор и кола. Конституционният съд ги отмени, защото, ако влезе някой да краде в нивата праскови, то това не е толкова опасно, че да бъде лишен от живот. Аз мога да прогнозирам, че докторът ще бъде пуснат от ареста под някаква гаранция и след това вече разследващите да му мислят", завърши Марин Марковски.