25-годишният Тодоров бе обвинен в убийствата на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, и 24-годишния Васил Александров, намушкани смъртоносно пред столичната дискотека на 18 април 2009 г. При инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.

С днешното решение САС отмени оправдателната присъда на Тодоров от Софийския градски съд (СГС) от 9 декември 2011 г. Тя бе подписана с особено мнение от младшия съдия в състава Мария Дончева.
Четири месеца и половина, след като Тодоров бе оправдан, съдията по делото Румяна Ченалова оповести мотивите си.

Въпреки, че при процеса пред втората инстанция нови доказателства не бяха събрани, сега съдебният състав с председател Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова прецени, че Тодоров заслужава доживотна присъда, съобщиха bTV и БГНЕС.
Апелативният съд не измени мярката на Тодоров в по-тежка, но му наложи забрана да напуска страната, добавя "Дневник".
Магистратите присъдиха по 150 000 лева обезщетение за семействата на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лева бяха присъдени на Кирил Димитров.

Илиян Тодоров не дойде на нито едно заседание по делото на втората инстанция. Днес също не беше в залата.

След като чу решението, бащата на Кирил Въжаров - Михаил, коментира, че съдът има морал, чест и че може да преценява нещата правилно. Преди това обяви решението на Ченалова като „уговорен мач”.
"Повече не мога да говоря сега, но това беше нашата надежда. Косвени или не всички доказателства са в кориците на делото", добави и майка Радмила Въжарова.

Според майката на Васил Александров – Виолета, било ясно, че имало уговорка в първия състав.

Това няма да ги върне, но пак е някаква справедливост, каза Кирил Димитров, който също бе намушкан във фаталната нощ.
Той мисли, че присъдата може би малко закъсняла се е очаквала. "Не трябваше да се стига до тук, можеше на първа инстанция това да стане, защото то е ясно има нож, има човек, има две момчета загинали", посочи младият мъж.

Адвокатът на Илиян - Явор Нотев посочи, че делото е сложно и това е, защото според него е неработено, съобщи БГНЕС.
"Моето дълбоко убеждение е, че такова деяние на такова място по време, когато наоколо имало толкова много хора не може да бъде отсъдено и оценено с тези бледи доказателства да не кажа само предположения и по признанието на прокуратурата ", заяви Нотев.
Той обясни, че в доказателствата пред СГС и САС няма качествена разлика. На втора инстанция се е получило заключение на експертиза, която не изключва възможността нараняванията да са нанесени от едно и също лице с всеки един от три ножа, два от които са доставени от магазин за оръжие и нямат отношение по делото, а за третия няма категорични изводи, че не е оръжието на престъплението.

"Тук беше поставен на преоценка един известен и досега материал, който в крайна сметка доведе 5-членен състав на първоинстанционния съд до извод оправдателна присъда. Същият материал без качествени промени води до един такъв обрат, при който Тодоров получава такава тежка присъда", коментира адвокатът.

По двете коренно противоположни решения предстои да се произнесе Върховният касационен съд, пред който Нотев ще настоява за връщане на делото за ново разглеждане.