Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му данните от операцията вече са докладвани на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство за престъпления, рекет и принуда. Сигналът срещу прокурора е подаден през април.

Разпитани са свидетели и е установено, че заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура в Перник Бисер Михайлов е отпуснал кредит на български гражданин от 30 000 лв. и е получавал лихва от 3700 лв. на месец. Прокурорът е отправял заплахи спрямо свидетели и семействата им и ги е принудил да поемат задължения за 10 000 евро”, допълни вътрешният министър.

Цветан Цветанов уточни, че се извършват претърсвания на 3 адреса – на домашния адрес на Михайлов и на служебни адреси. По-късно от пресцентъра на МВР обявиха, че е претърсен и дома на брата на задържания прокурор. Там са открити над 40 000 евро и множество записи на заповеди за различни суми. Наблюдаващият прокурор ще назначи финансови ревизии на Бисер Михайлов и брат му като физически лица. На Михайлов ще бъде повдигнато обвинение за изнудване.

Бисер Михайлов може да бъде дисциплинарно уволнен, каза на свой ред председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Цони Цонев, цитиран от БНР. Казусът ще бъде разглеждан на заседанието на комисията 13 септември и ще се вземе решение за образуване на проверка, предаде БТА. Тя трябва да покаже дали има данни за образуване на дисциплинарно производство.

Арестуваният заместник-окръжен прокурор е наблюдаващ прокурор по едно от делата срещу серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС. Преди месеци по време на едно от съдебните заседания Сиси обвини Михайлов и началника му - окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов във връзки с мафията. По думите на подсъдимия, двамата били играли карти с разстреляния наркобос Райко Василев–Кръвта. Тогава Михайлов отхвърли обвиненията, наричайки ги невероятна наглост.

Няма да коментирам на този етап, твърде рано е за коментар, още повече, че една от критиките, които ние основателно носим, е, че твърде прибързано и твърде рано коментираме дела, които са твърде далеч от приключване, заяви пък главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА.

Вижте видео от изявлението на Цони Цонев