Целта на операцията е събиране на данни за злоупотреби с пари от фондове на общината и европейски финансови средства, отпускани по програми, както и начините за възлагане на обществени поръчки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сградата на общината в Невестино ще остане под полицейска охрана през нощта. Иззети са осем кашона с документи, както и компютърна конфигурация. В жилище на служител от администрацията са открити и иззети оригинални договори на общината за възлагане на обществени поръчки. Служителите на Областната дирекция на МВР в Кюстендил ще продължат процесуално-следствените действия.

Главният разследващ полицай към Областна дирекция на МВР в Кюстендил Ивайло Илиев заяви, че се проверяват договори по обществени поръчки, финансирани от бюджета на общината, програма САПАРД и програма „Красива България”, предаде "Фокус". Действията по разследването продължават не само в сградата на община Невестино, каза още Илиев. Той допълни, че всичко останало е следствена тайна.

Кметът на общината Димитър Стаменков отказа всякакъв коментар.

По повод акцията министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обаче заяви: „Това, което колегите работят от няколко месеца, доказа, че има доста злоупотреби в усвояването на пари от българския и от европейския данъкоплатец. В тази връзка, понеже имаше една липса и на съдействие на компетентните органи, след като бяха извършени много експертизи, в общи линии се доказа това, което е като злоупотреби. Днес се предприеха действия, за да се изземе необходимата документация, за да може да се продължи изготвянето на задълбочения анализ, и след това да се търси съответната отговорност”.