Той обясни, че служителите на вътрешното ведомство нямат достатъчно бърз достъп до разпечатки от телефонни разговори, предаде БТА. Министърът очаква с предстоящите промени в закона за електронните съобщения да бъде дадена възможност за по-голяма оперативност, която да осигури по-бързо получаване на разпечатките след разрешението на съдия.
В МВР има определени служители, които работят по това направление от сектор "Престъпления против собствеността" и не се налага да бъде разкривано ново звено, смята още Цветанов.
Той съобщи, че през 2008 г. има осъдени лица за такива престъпления, но те са получили минимални присъди, които не отговарят на сериозността на деянието. "МВР не е виновно, че няма тежки осъдителни присъди", отбеляза министърът. Той се ангажира да информира лично депутатите за конкретни резултати от задържането на телефонни измамници.
Цветанов изтъкна, че този вид измами са нов вид престъпност. Извършителите, по думите му, прилагат психологически умения, като се възползват от първоначалния шок от представената информация. Най-често мошениците съобщават на възрастни хора, че техни близки са убили човек в катастрофа и му трябват пари, за да излязат от ареста.
"Измамниците са в добре организирани групи, най-често с роднински връзки помежду им. От 2007 г. насам ръководството на МВР предприема мерки и чрез медиите обществото се информира за този род измами, дава указания как да действат гражданите в подобни случаи, както и телефони за връзки", каза още вътрешният министър.
Той посъветва хората да търсят лична среща с тези, които им се обаждат, да ги питат за детайли и за общ познат, както и да не дават конфиденциална информация.