Коментари - МВР призна безсилието си пред телефонните измами | dnes.dir.bg
назад

МВР призна безсилието си пред телефонните измами

Органите на МВР не могат да бъдат ефективни при разкриването на телефонните измами поради законови пречки, призна вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Калина Крумова.

Обратно в новината

Коментари - МВР призна безсилието си пред телефонните измами | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Murzi gi,ne 4e sa bezsilni.

майка ми я измамиха , хванаха го , признал си е за това и още за три такива измами , задържаха го за 72 часа и после срещу парична гаранция от 10000 лева го пуснаха , нямало достатъчно доказателства някой бил го накарал- е това го прави невинен ли

Една позната, на която родителите й са работели в пощите ми развали семейството. Отиваше в пощата при колежките на майка й / бивща телефониска/ й звънеше вкъщи от най различни телефонни номера на хора, който си нямат и представа, че се използва техния стационарен телефон. Стара мома, без ангажименти, по цял ден се чудеше какви по-гадни номера да измисли. За такива затвор! ще ви дам адреса й.

Ние отдавна знаем ,че МВР е безсилно-не само пред телефонните терористи - пред престъпниците,пред джигитите на пътя, пред рушветите.......

Тя Калина горката още от златните си години като водеща има опит с тел. терористи :)

Не е проблема в разпечатките,защото онези ползват прима карти и ги хвърлят. А и преди време заловиха полицаи в подобна схема. Щом по телефона се искат големи пари,да не се дават. Но пък чак толкова да е безсилна полицията,не ми се вярва.

Определено е вярно - и мошениците са престъпници и даващите подкуп същои. И едните са за съд и другите. Но тук разликата е само, че жертви са и тези, които няма да отидат да платят - защото да ти се обадят че сина ти е убил някого си е чиста проба тероризъм - някой може да получи инфаркт и без да има и най-малката идея да подкупва когото и да било! Затова такива мошеници трябва да се ловят и да се съдят като терористи, а не като прости мошеници. Ако за измамата и за подкупа се дават примерно 1 година, то за психическия тормоз трябва тройно (и то ако няма последствия за здравето на жертвата).

да бе да, ами ако вместо да се обаждат по телефона, вземат да пускат бележки в пощите на хората - тогава с какво ще ми се оправдават полицаите - сигурно с това, че не са екстрасенси да познаят кой я ги е написал... пълен смешник е тоя ЦЦ! За какво им е да подслушват? Изобщо не им трябва, достатъчно е желание да хванат бандитите, но явно някой от горе (като тоя министър) НЕ ИСКА и не позволява на редовите полицаи да работят. И сега повечето народ разпознава мошениците и е готов да съдейства за пващането им като му се обадят, така че полицията няма никакъв проблем да си ги лови, ама незнайно защо вместо действащи и законни начини си търси оправдания.

Много точно е написаното от я стига (09.10.2009 г. 13:31ч.). От къде на къде ще ми харчат данъците за да пазят едни от другите? Едните мамят, а пък другите подкупват.

Ако наистина нямаме техника и/или специалисти да наемаме за подизпълнители Интер/Евро-пол ; прави се рамков договор, при нужда пуска им се запитване, някъде някой сяда да работи, до десетина минути локализиране и подадени данни към нашите структури .

От техническа гледна точка е много трудно да се направи ефективна система за борба с телефонните измами. Вярно е, че всеки оператор по света е задължен да предоставя специална връзка към МВР-тата, но тя няма да помогне изобщо в случая. така, че министъра е прав, че е безсилен, но греши ако си мисли, че може да направи нещо по въпроса. П.С. Има специалисти, които биха се оправили в такава ситуация, но тяхната заплата е колкото на целия министерски съвет... така, че и това отпада. ППС - както е написал я стига (09.10.2009 г. 13:31ч.) проблема има не-техническо решение

Измамени са тези, които искат неправомерно да заобиколят законите - да освободят от отговорност виновни свои роднини. Нали това е КОРУПЦИЯТА. Защо трябва някой да защитава корумпиращите? Нали да даваш подкуп е престъпление!

Аз въпреки , че зная за тези измами в първия момент се стаписах и онемях-това е психически тормоз или направо казано идиотщина-МВР трябва да направи НЕЩО

Другарю Цветанов, а за по-големите престъпления?? Като си некадърен - подай си оставката!

Е хубава работа - не се предавайте!

Г-н министър, вместо да се изказвате по медиите за законови пречки, влезте в парламента, изкажете се там и ги отстранете тези пречки! На предишните управници им пречеха много неща, сега на вас ви пречат други, а по този начин вие пречите на нас, обикновените хора, които кретат в пародията на държава България! Усетете се навреме, г-да управляващи, докато не ви е дошло времето!

В обучението на полицаите се пропуска едно много важно нещо - Обучението, че носенето на униформа е отговорност, а не означава, че си най-големио у село. Винаги ми е правило впечатление как се държат повечето български полицаи и чуждите им колеги. При нашите има едно надуване, че носят униформи. Разбира се не всички са такива. Така че описаната случка не ме учудва. Много от полицаите си мислят, че като е полицай той коли и беси, а видиш ли това съд е някаква ненужна подробност.

НЕ МИНИМАЛНИ ПРИСЪДИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОСЪДЕНИ ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ГАРАНЦИЯ ПАРИЧНА И Е НА СВОБОДА ТОВА ЛИ Е ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ И НАШАТА СИГУРНОСТ, ЗАЕМЕТЕ СЕ СЕРИОЗНО

АМИ КАК ЩЕ Е ЕФЕКТИВНО , КАТО И МВР И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ РАБОТЯТ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ . ДА СТЕ ВИДЯЛИ НЯКОЙ ОСЪДЕН ТЕЛЕФОНЕН ИЗМАМНИК . НЯМА И ДА ВИДИТЕ , ДОКАТО ДЪРЖАВАТА РАБОТИ ЗАЕДНО С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ . И ТОВА ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО СЕ ПРАВИ . МАФИОТСКА ДЪРЖАВА . РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ;- НАРОДА ДА ВЗЕМЕ ВСИЧКО В СВОИ РЪЦЕ , ДА СЕ НАДИГТЕ , ВЕЧНЕ КРАЙНО ВРЕМЕ Е , И ДА ИЗМЕТЕ БОКЛУКА ОТ ДЪРЖАВАТА - РАЗНИТЕ МУ ТАМ БОГАТАШЧЕТА , РАЗНИТЕ МУ ТАМ ВИП ПЕРСОНИ , ЧАЛГАДЖИЙКИ- ПАРЦАЛЕСИ И Т.Н

Какви разпечатки какви 5 лева бе? Трябва им директен достъп да могат 10 мин след обаждането да локализират откъде е звъняно, на кого и т.н. Доколкото знам още Иван Костов е уредил директен достъп на МВР до системата на Мтел. Сега тия какво се оправдават? Или може би не знаят с какво разполагат?

По въпроса за телефонните измами съм много раздвоен. Масовите телефонни измами са как на някой роднината е сгазил дете и трябва да се дадат пари за подкуп за да се отърве по втория начин. За мен дори въобще не трябва да се търсят телефонните измамници. За мен едни измамници мамят други измамници. Едните се обаждат по телефона и лъжат другите, а тези другите с готовност търчат с подкупа да помогнат на родата. Еми то и двете са престъпления! Едното е измама, а другото си е чист подкуп и то на длъжностно лице, защото парите се дават с нагласата да се оправят нещата по втория начин.

6to da e bez silno oveli4ete nakazanieto za tozi vid pristaplenie na 20 godini zatvor i gotovo ne da gi puskat pod garancia i uslovni prisadi

А защо след като се прекарат отиват в полицията? Всеки гледа да кихне нещо,за да спаси своя човек.

Че то МВР срещу какво е силно?Срещу това да се подслушват телефоните и да се следи ел.поща на гражданите е силно,но когато става въпрос за престъпление,се измъкваме по терлици.Като сте безсилни,дайте ни права ,а ние сами ще се оправиме.Има достатъчно оръжие в народа.Къде законно или не,но е достатъчно.Ще стане малко като в дивия запад,но нищо,важното е че ще изчистиме всички боклуци и тем подобна паплач.

мвр са безсилни много сте прави.Но в едно са силни да ви кажа ли какво.Пред входа на стълбите на блока ни един господин направи платформа за инвалиди и детски колички и какво се случи идва си един бивш полицаи а сега шофьо и то вече пенсионер и започва да крещи и да вика защо не сме го питали като се прави това щял да го разбие, но след малко идва и синът му настоящ полищай и той постъпва по същият начин а кажете сега това полиций ли са или л......на като те са хората които трябва да помаг на обиктовенните граждани.

а безсилни били , я да е нещо за преватизация или аванта въобще не са безсилни всичсо знаят.

Това не са измами. Това е терор и трябва да си мине в тая графа, дори и да няма последвала измама, ако не са случили на подходящ човек.

Bezsilni sa , za6toto niama striaska6ti prisudi na zalovenite !!! Ot tam prestupnicite niamat i strah ... i se razvihriat tvor4eski ...!!!!!!!!

abe na prostia narod, koito ne misli s glavata si mu e vinovno MVR i zakona ...

МВР ни правят на идиоти. Всеки GSM на определено време се позиционира като излъчва сигнал, който се прихваща от клетките на съответния мобилен оператор. Като информация се изпраща не само телефонния номер, но и т.на. IMEI код, който е уникален за всеки телефон. Клетките позиционират GSM-а с точност няколко квадратни метра.(на този принцип работи A-GPS-а). МВР ако реши по всяко време може да научи кой телефон къде точно се намира и в този смисъл не е нужно да се регистрират и SIMкартите защото телефона също си има номер (IMEI). На ченгетата им е по-лесно обаче да си измият ръцете и да си прибират рушветите.

Ми, че осигурете си го. Не само да си измисляте причини за да не си свършите работа, господа полицаи.

На кривата ракета, космосът й е виновен.

Не съм съгласен, че точно последните промени в закона за съобщенията възпрепятстват МВР в борбата с телефонните измами и видиш ли те незабавно трябва да се махнат. Телефонните измами ги имаше около година преди да бъдат направени тези промени, но нямаше и 1 хванат такъв измамник! Освен това в същото време излезна на яве как през този период МВР са направили над 300000 разпечатки за не знам си колко милиона лева от нашите данъци. Но липсата на 1 осъден, вследствие на тези огромен по брой разпечатки остават у мен твърдо впечатлението, че тези разпечатки са имали друга цел, а не представената - за борба с престъпността. Така че аз лично съм твърдо против МВР сама да определя кога да има достъп до разпечатаките на хората, точно поради показаните резултати и начин на действие досега. Затова много държа да си спазите следното изречение и особенно частта с разрешението от съдя - Министърът очаква с предстоящите промени в закона за електронните съобщения да бъде дадена възможност за по-голяма оперативност, която да осигури по-бързо получаване на разпечатките след разрешението на съдия.

Че то МВР е безсилно срещу всякакви измами и престъпления

БЕЗСИЛНИ ЗАЩОТО И ТЕ ИМАТ УЧАСТИЕ ТАМ - ТОВА Е ИСТИНАТА ХОРА ТИЯ СИ ПРАВЯТ С НАС КАКВОТО СИ ПОИСКОТ И КАКВОТО НЕ СИ ИСКАТ

че тя полицията е безсилна пред всичко! е, силна е на определени моменти, например срещу обикновени граждани, особено ако протестират! За какъв чеп всъщност ни е тази регистрационна служба? Мен като ме оберат си го знам, дали някъде се записва или не, ми е все тая! Служебни бележки за кражба пък може да се издават от самите крадци, и така съвсем няма да ми трябват.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВИВАКОМ (VIVACOM) В ЛОВЕЧ --- ПОЛЯ КРАСИМИРОВА ЦАНКОВА И ГАЛИНА СТАНЕВА ---СА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ.! ОБАЖДАТ СЕ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ИМ ПРЕДЛАГАТ ПОДАРЪК КОЙТО УЖ ИМ СЕ ПОЛАГАЛ КАТО КЛИЕНТИ НА ФИРМАТА, НО НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ ЧЕ ЗА ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ПОДАРЪК СЕ ЗАПЛАЩА МЕСЕЧНА ТАКСА ПО ВРЕМЕ НА ТЕЛЕФОННИЯТ РАЗГОВОР. КОГАТО ОТИДЕТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ПОДАРЪКА БЕЗ НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ ВИ ПРЕДЛАГАТ ДА ПРЕПОДПИШЕТЕ ДОГОВОРА ЗА СТАРАТА УСЛУГА КОЯТО ПОЛЗВАТЕ И ВИ НАБУТВАТ В РЪЦЕТЕ ПОДАРЪКА КОЙТО УЖ ВИ СЕ ПОЛАГАЛ. ОБАЧЕ КАТО ПОГЛЕДНЕТЕ НОВИЯ ДОГОВОР С КОЙТО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ СТАРА УСЛУГА ВИЖДАТЕ ОЩЕ ЕДИН ДОГОВОР КОЙТО Е ЗА ПОДАРЪКА. ИМЕННО ЗА ТОВА ТЕ ИЗБИРАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО В ТЕЗИ ДОГОВОРИ ЗА СВОЯ МИШЕНА. ПОВЕДЕНИЕТО НА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛКИ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО. ПО НИЩО ТОВА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ КОИТО СЕ СЛУЧВАХА СКОРО. ДАЖЕ ДОРИ СА ПО ЛОШИ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО СА ОЗАКОНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА . БОЙКО БОРИСОВ ЩЯЛ ДА ПРЕСЕЧЕ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ, НО ПОВЕЧЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ЩЕ РАЗЧИСТИ ТЕРЕНА ОТ ОНИЯ ДРЕБНИ МОШЕНИЦИ ЗА ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА ТЕЛЕКОМ МОШЕНИЦИТЕ КОИТО СМУЧАТ МИЛИОНИ. ПРЕДУПРЕДЕТЕ ВЪЗРАСНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ НИЩО В КЛОНОВЕТЕ НА ВИВАТЕЛ ЗА ДА НЕ СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ПОДОБНИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. ЗНАЙТЕ ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е НА ВАША СТРАНА И ТАКА Е НАПРАВЕН ЧЕ АЛИНЕИТЕ ПОД НЕГО ГО ОБЕЗСМИСЛЯТ НАПЪЛНО. РЕШЕНИЕТО : БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН КОЙТО ДА ПРИНУДИ ТЕЗИ ТЕЛЕКОМИ ДА ПРОМЕНЯТ ДОГОВОРИТЕ С КЛИЕНТИТЕ СИ ТАКА ЧЕ ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ОТКАЖЕШ В НЯКАКЪВ СРОК АКО СМЕТНЕШ ЧЕ СИ ЖЕРТВА НА ИЗМАМА. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ДА НИ ОГРАБВАТ. И КАКВИ СА ТЕЗИ АВТОМАТИЧНИ ПРЕПОДПИСВАНИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ДОГОВОРИ. ТОВА ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА КРЕПОСТНИЧЕСТВО ОТКОЛКОТО НА ДОГОВОР НА РАВНОПРАВНИ ПАРТНЬОРИ. СПОРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗАКОНИ Е ПО ЛЕСНО ДА СЕ РАЗВЕДЕШ ОТКОЛКОТО ДА СЕ ОТКАЧИШ ОТ НЯКОЙ НЕИЗГОДЕН ЗАКЛИЕНТА ДОГОВОР С МТЕЛ ВИВАКОМ ИЛИ ГЛОБУЛ.