Това съобщиха от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) на пресконференция в Националния дворец на културата, предаде БТА.

В страната липсва организирана система от лекарски кабинети, които да оказват такава подкрепа, каза доц. Коста Костов, председател на БДББ и началник на Клиника по белодробни заболявания към Военномедицинска академия (ВМА).

Около половината от населението - 47-50% пуши, което ни нарежда на четвърто място в Европа. Първенци са гърците, посочи Костов.

Безплатни изследвания на белите дробове организират днес от БДББ в осем български града.
Поводът е Световният ден на спирометрията, който се чества за втори път.

От 10 до 16 ч. се правят спирометрични изследвания на различни места в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян. Процедурата е кратка, безболезнена и не носи допълнителен риск за болния.
Резултатите показват дали белите дробове функционират правилно, съобщи доц. Ваня Юрукова, регионален председател на БДББ.

Тя уточни, че по време на първия световен ден на спирометрията при 23 процента от изследваните са открити нарушения. Лице на кампанията е олимпийският шампион Йордан Йовчев.

По данни на БДББ пушенето е причина за деветдесет процента от всички смъртни случаи, вследствие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
За последните три десетилетия те са се удвоили.

Белодробните заболявания убиват всяка година четири милиона души.