Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проведе обществено обсъждане на предложението на работната група на регулатора за понижение на цената на електроенергията.

Предлага се намалението за бита да е с 1% на дневната електроенергия и с 10% на нощната електроенергия, а за малкия бизнес - с 1,5%.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 януари 2014 г.
От август цените за бита вече паднаха средно с 5 на сто.

За да се постигне намаление на крайната цена, ще бъдат намалени оперативните разходи на трите електроразпределителни дружества с 2%.

ЕРП-тата: Намалението ще удари като бумеранг

Зорница Генова - мениджър в ЧЕЗ, заяви, че това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12%, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8%, без да са посочени мотиви.

Пред журналисти Генова заяви, че дружествата най-вероятно ще обжалват решението на ДКЕВР в съда, предаде БТА.

От 1 януари намалението на цените ще влезе в сила и ние ще го изпълняваме, но тези цени ще имат ролята на бумеранг, добави още Генова. Тя посочи, че намалението с близо 24 млн. лв. на приходите на ЧЕЗ ще трябва да бъде компенсирано със сериозна оптимизация на всички разходи, но сигурността на снабдяване няма да бъде застрашена.

"С решението за предлаганото намаление на цените на електроенергията ощетен ще бъде крайният клиент", каза на свой ред Стефан Абаджиев от „Енерго-про”.

Според него технологичните загуби в мрежата средно и ниско напрежение в ЕС са от порядъка на 9% и за да бъдат достигнати тези нива в България, са необходими сериозни инвестиции.
По думите му цените трябва да бъдат повишени, за да се покрият реалните разходи за дейността на дружеството.

Йорг Золфелнер - председател на УС на "ЕВН България", запита на база на какви данни е изработено становището за намаление на технологичните разходи на електроразпределителните дружества и дали ако има друго външно експертно становище, ДКЕВР ще се съобрази с него.

Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни.

С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител, посочи Золфелнер.

С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите, категоричен е Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците.
Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите, заяви той.

Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, обясни, че не приемат мотивите за намаление на цените, свързани с намаляване на технологичните разходи на производството. Той отбеляза, че високоефективното комбинирано производство се постига от горивни инсталации, съобразени с горивата, които се използват в България, а при тях има увеличение с 20% на логистичните разходи.

ДКЕВР: Предстоят одити в ЕРП

Предстоят одити в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-про" и "Златни пясъци", както и в "Топлофикация София", съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.

В отговор на въпрос какво ще направи ДКЕВР, ако одитите покажат, че не е обосновано понижение на технологичните разходи на електроразпределителните дружества, Боев каза, че тогава ДКЕВР ще вземе акуратните мерки, независимо какви са.

Боев заяви, че има резерви за намаление и на цената на природния газ. Анализи за това ще се правят през първите три месеца на 2014 г.