Досега имаше няколко теории, като според най-известната тялото на покръстителя на българите е било положено в саркофаг, част от който се намира в Марянския манастир край Елена.

Самият каменен саркофаг е открит от Карел Шкорпил, но досега не е било ясно чии е, посочват археолозите, цитирани от БГНЕС.

 "Този саркофаг от 100 години стои в двора на базата ни във Велики Преслав. Сега на гърба му, след като го почистихме, успяхме да разчетем 3 букви - "Мих", които са съставна част на името Михаил, християнското име на Княз Борис", каза проф. Маргарита Ваклинова, бивш директор на НАИМ към БАН и дългогодишен ръководител на разкопките на преславските старини. 

"Шкорпил в документацията е написал, че той е намерен почти в непосредствена близост до базиликата. По всяка вероятност в него са били положени мощите на Борис Михаил", каза Ваклинова.

В Шумен двамата професори обясниха още, че са открили параклис във вътрешността на една от църквите в дворцовия комплекс в Преслав, в който имало постамент, напълно съвпадащ с размерите на саркофага.

„При нашите разкопки преди 30 години пък край дворцовата църква попаднахме на друг подобен параклис, също гробничен. Тогава ние изказахме хипотезата, че на това място (тъй като този параклис е от X век, съвсем ясно стенописи дори има в него), че там пък, в тази църквица, в този параклис, е погребан синът на Симеон Велики - цар Петър I, на когото именно дължим през X най-голямото разширение и благоустройство на Велико Преслав”, посочи още проф. Николай Овчаров.

През тази и следващата година в Преслав се реализира проект за 2,8 млн.лв "Векът на Цар Симеон оживява", предвиждащ да се реставрират и реконструират 9 сгради от дворцовия комплекс и улиците между тях.

"Мисля, че е редно постамента и саркофага да бъдат пренесени и експонирани там", каза проф. Николай Овчаров. Според директора на шуменския музей Георги Майсторски идеята е страхотна и това би привлякло много туристи.