Откриха саркофага на Цар Борис в Преслав

Саркофагът на Цар Борис-Михаил се намира в Преслав, твърдят археолозите Маргарита Ваклинова и Николай Овчаров.

Обратно в новината

Коментари - Откриха саркофага на Цар Борис в Преслав | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е и??щте се покачили жизнения стандарт с откриването

Борис-Михаил е КНЯЗ, никога не е бил цар.

"Конското гробище" до с. Нисово, Русенско е от края на ХV и нач. на ХХ век. С прилагателното "Конско" в Русенско се наричат гробища, където са погребвани починалите от чума. Там Н Овч твърди че има тамплиери

вредата от подобни псевдо открития за науката ни е огромна. Даже Б. Димитров ще се засрами от тези твърдения. Нима имената на българските князе и царе са се писали прост -МИХ или просто някой си КАЛОЯН?. Ние медиевистите -учени сме страхлив народ. Вместо да излезем и да запушим устата на такивма полузнаеши като Овчаров и ваклинова, които с нахалство и безочие лъжат, се възмущаваме по между си. Къде е И. Божилов, къде е В. Гюзелев, П. Петров, да им отговорят? Нали се пишат големи учени.

Г-н историк,някога учил ли сте българска граматика?

"Открил".... На баба си хурката открил !

Тия хора не са ли чували за понятието "научен скептицизъм"? Айде сиктир, само дето саркофага на Тутанкамон не откриха, ама аз мога да им покажа къде да копаят срещу скромно заплащане. Пфу, човек срам да го хване, така се обезценяват стойностните археологически находки по нашите земи.

Абе те мощите на Йоан Кръстител намериха, пък един балкански цар ли ще им се опре! Скоро очаквайте Кивота на Завета, Честния кръст и Светия Граал. Съответно в Историчекия музей, Археологическия музей и местна сбирка - Добридол.

Какво са открили, не разбрах.Нали това е направил много отдавна един чужденец...името му е написано затова не го споменавам...или по някакъв начин да се оправдаят "амканите" милиони за археология

Ето за това археологията е велика наука. Открили три букви и всичко им е ясно, пък един прост човек от три букви какво ще разбере - нищо.

А, немой така! Такива трибуквия има, че всичко се разбира от едната дума!

УжасТ. Сега и през преслав не могат да направят магистрала

Ако се вдигне от гроба, колко от сегашните управници ще затрие за ИЗМЯНА НА РОДИНАТА. А дали първо ще затрие Симиончо Лигавии и Безсрамнии.........

... и съркофаг да му предложиш, бизнес ще завърти...

О! НЕРАЗУМНИ И ЮРОДЕ ........

Ако беше Първанов премиер, вече да са открили и на Иван Асен саркофага... Искаме Първанов да ни оправи!

Най-вероятно са имали калорифери

Не знам какво ще възстановяват но тая година ходихме в историческия комплекс на преслав, толкова неподдържан направо не е истина, бурени трева, няма читави обяснения, е как да отиде турист там да разгледа и да му стане ясно какво е било и как е изглеждало, направо бях потресен. За сравнение бих дал македонците където ходихме преди 2 години е буквално сяко камъче е обозначено и се представя като културна ценност. Не знам кой стопанисва културните ни обекти но от преслав бях безкрайно разочарован. Да не обяснявам какво е състоянието на една от тоалетните които намерихме там. Е как туристите да идват да разглеждат.

Ето това е горчивата истина, тия археолози за нищо не стават, даже собственото си не могат да стопанисат - ама иначе всички знаят тук да коментират "калорифери", "магистрали"

Като откритие е повече от значимо, но все пак - погледнете малко и в учебниците. Борис - Микаил е бил КНЯЗ, а не цар. Цар Борис е друга фигура от съвсем друга епока!

Цар Борис - Михаил е само един в българската история. Аман от неграмотници!!!

Хан Борис, по-късно е титулуван в княз и приеменуван с христянското Михайл след като е покръстен. Първият български ЦАР е СИМЕОН ВЕЛИКИ. А последният български цар пак Симено - но не велики, а дрисливи сакскобурготски

За нашия народ византийските номера не вървят! Винаги ще бъде Борис и винаги ще бъде цар! То затова и бащата на цар Симеон II е цар Борис III !

Поредният подвиг на този, който се самопровъзгласи за "българския Индиана Джонс". При липсата на нови открития защо да не реинтерпретираме старите. Индиана не може без "открития"