Повтарящата се практика на телефонни измами и размерът на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показва, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния на Национално съвещание на ръководството на МВР.

"Необходим е системен подход", заяви той и допълни, че в операцията в България и Румъния е използван именно такъв.

Сотир Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.

На националното съвещание днес присъстват премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В същото време от прокуратура обявиха, че стартират информационна кампания с цел превенция от телефонни измами, чиито жертви обикновено са най-уязвимите групи от населението. В рамките на кампанията са изработени информационни клипове, в които са използвани действителни кадри от телевизионни предавания по тази тема.

"Благодарим на медиите включили се в инициативата", съобщават от прокуратурата.

Клиповете (всеки с продължителност 30 сек. и 50 сек.) са със свободен достъп за всички медии, които решат да се включат в кампанията, и са на сайта на ПРБ - www.prb.bg.