Телефонни измамници от България и Румъния са били задържани при специализирана полицейска операция, която се провежда от рано сутринта в Горна Оряховица, София и съседката ни, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в Горна Оряховица.

В местните квартали "Гарата" и "Калтинец" са арестувани петима български граждани, които са действали като "мулета", които пренасят парите от жертвите до измамниците. В Румъния пък са хванати петима души, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и нейният лидер в Горна Оряховица. По непотвърдена информация тарторът е Борислав Димитров-Бобито, свързан с измама за 600 000 лева в Първомай, съобщи "24 часа".

В съседката ни са арестувани и 23-ма души, които са т. нар. въртачи - хората, които набират постоянно различни телефонни номера, уточни Гешев. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти. 

По думите му обаче това е една от най-големите престъпни групи от ало измамници, които са успели да измъкнат над 2 милиона лева от потърпевшите.

Иззети са 6 луксозни возила, както и огромно количество румънски сим-карти и други веществени доказателства.

"Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво "мулета" - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български раждани от цигански произход, които са добре интегрирани в българското общество. Това е първата група, която е обект на подобна мащабна операция, която е резултат от дълго разследване, започнало през 2017 година. Предстоят още акции и в други градове, като идеята е в края на годината този проблем да не е с такива "потресаващи" размери", заяви Иван Гешев.

Той поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата срещу телефонните измами.

"В днешната операция участват над 150 служители на полицията и жандармерията", уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който също дойде в Горна Оряховица.

Той изтъкна, че са иззети огромен брой доказателства, тепърва ще се изяснява, на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Претърсванията ще продължат и днес, очаква се повече информация по случая да бъде оповестена утре. Операцията се реализира със съдействието на румънското бюро на "Евроджъст".