Ако позволява законът, ще вземем имуществото на ало-измамниците и ще обезщетим пострадалите хора. Това каза премиерът Бойко Борисов на Национално съвещание на ръководството на МВР. Премиерът коментира подробно разбитата група за телефонни измами в Румъния и България.

"Вече не се работи само с мулетата, а с цялата престъпна схема. Надявам се да могат да се отнемат имоти на тези хора, за да бъдат овъзмездени жертвите, не знам дали го позволява законът. Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си", коментира Бойко Борисов.

"Продължаваме да работим. Много колеги работиха добре. Тези, които бяха в Румъния и сега се прибират, свършиха изключително добра работа", изтъкна Борисов.

Според него количествата задържана дрога са най-достойният отговор на твърдения за работата на службите.

"Фактите и количествата задържани наркотици са налице", подчерта премиерът и уточни: "Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога. За контрабандата на цигари се знае, че я свалихме под 5%".

"Искам да кажа на медиите, че този път, старата наша слабост да побързаме да се похвалим, вече я преодоляха колегите", каза още Бойко Борисов и допълни, че за контрабандата на цигари се знае, че е свалена под 5%.

Премиерът заяви също така, че с операциите, при които са задържани тонове вече наркотични вещества и изобщо работата на българските служби, се отговаря на "атаката" от преди време във връзка с папката, оставена на Борисов от служебния премиер Огнян Герджиков, в която било посочено кой трябва да се уволни и кои подпомагат наркотрафика.

Министър-председателят поздрави областните полицейски управления в Смолян и Ловеч, както и СДВР, за успеха им при разкриването на три убийства от последните дни.

По-рано на съвещанието освен за телефонните измами беше изнесена информация и за задържани 288 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево. Наркотикът е открит в тир с иранска регистрация на 14 април, управляван от 36-годишен иранец. Получател на стоката е била българска фирма, собственост на три лица с българско и турско гражданство. Товарът е пътувал от Иран към Пловдив. Двама от собствениците на фирмата са напуснали България в посока Турция на 12 април, може би като превантивна мярка, отбелязаха от МВР. Под контрола на службите камионът стига Пловдив, където шофьорът е задържан заедно с лицето дошло да разтовари стоката, 40-годишен турски гражданин.

На заседанието бяха отчетени и някои от последните големи залавяния на наркотични вещества, както и бе обобщено, че през миналата година при самостоятелни и съвместни акции Агенция "Митници" и МВР са задържали през 2018 г. - 1020,97 кг хероин, 959,25 кг марихуана, 14 618 кг и 685 148 табл. прекурсори, а от началото на 2019 г. вече са задържани 342,18 кг хероин, 1755,025 кг марихуана, над 217,74 кг кокаин, както и други наркотични вещества.