Драстичното спадане на водите в язовир Монтана през последния месец започна да разкрива тайните му съкровища. След като преди няколко дни от дъното му изплува трактор, сега дойде ред на цяла църква.

Снимка: БТА

Храмът "Свето Възнесение Господне" е построен преди близо век. През 1967 г. обаче е взето решение да се прави язовир на мястото.

Вижте още снимки тук >>>

През 1986 г. язовир Огоста бил готов и оттогава на дъното му лежат двете села. В "Огоста" потънала и църквата. Части от постройката се показват само при много тежка суша и опразване на язовира.

Доброволци от Монтана и бивши жители на двете някогашни села ще изчистят утре открилото се пространството около "Свето Вознесение", съобщиха организаторите на акцията. Така до постройката ще могат да стигнат туристи. През последните дни тя се посещава от много хора, които използват ниското ниво на язовира, за да стигнат пеш или с автомобил по черен път.

Снимка: БТА

Черквата е описана в творчеството на големия български писател Йордан Радичков, който е номиниран два пъти за Нобелова награда за литература и е роден в село Калиманица.

Заради засушаването и необичайно ниското ниво на язовир Огоста от водата изплуват и стълбове от някогашната електрическа мрежа на Живовци и Калиманица, изоставени при строителството багери и машини, основи на къщи и т.н. В единия край на язoвира се появи голяма желязна машина, която бе измъкната от два крана.