Поканата за публична продажба на къщата на Пейо Яворов все още не е оттеглена. Това съобщи  управителят на настоящата фирма-собственик Васил Панчев пред БНТ.

След обжалване на поканата съдът е определил обезпечителна гаранция в размер на 300 хиляди евро, която според Панчев е непосилна за него. От Столичната община също не са разговаряли със собственика, въпреки че кметът Йорданка Фандъкова изяви желание къщата на поета да стане общинска собственост.

Интерес към имота обаче е заявен пред частния съдебен изпълнител, който я продава. Трима кандидати, освен Столичната община, са изпратили свои представители, за да се запознаят с документацията досега.

Срокът за подаване на оферти е до 15 ноември. По правило те ще бъдат отворени ден по-късно в Софийския районен съд. Тогава ще бъде обявен и новият купувач.

Внучката на Яворов Явора Стоилова се надява собствеността на къщата да прехвърлена на Общината, а надеждата й е вратите на музея да бъдат винаги отворени.

Яворов живее под наем в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г., заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива. От 1963 г. къщата функционира като музей. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция, както и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.