"На този етап институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост - дали държавна или общинска и в какви съотношения, това ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа", съобщи пред журналисти зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов.

"Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националният литературен музей с наше партньорство да бъде отговорният стопанин", допълни той.

Чобанов поясни, че цената на имота се определя по процедури, но достойнството на нашия народ и каузата в случая е много по-голяма от финансовото измерениe на този въпрос.

"Надявам се още през следващите седмици институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане. Дай Боже още през следващата година да можем да предприемем важни укрепителни действия, защото независимо, че къщата изглежда много добре в момента, тя има сериозни конструктивни проблеми", поясни той.

Междувременно собственикът на къщата Васил Панчев съобщи пред bTV, че ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София, докато не се произнесе съда.

Според частния съдебен изпълнител Валентин Василев, обявил за продан къщата, спирането на продажбата е възможно.

"Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде представена, ние по най-бързия начин ще спрем процедурата по публична продажба", заяви той.

По думите му е съвсем възможно държавата да придобие къщата.

 "Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото", отбеляза Василев.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата на поета-революционер беше обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител. Дотук се стига след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми. Новият собственик Васил Панчев купува къщата на Пейо Яворов през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния й собственик - бизнесменът Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.