Предлагат на търг къщата на Яворов.С продажбата на паметника на културата се е заел частен съдебен изпълнител.

Къщата става музей през 1963 г. В този дом на столичната улица " Г.С. Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява.

Снимка: Булфото

"Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов", каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов.

Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит", посочи Васил Панчев, управител на фирмата-собственик.В следствие на необлсужване на кредита, са се натрупали лихви. Преди ден къщата е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Причината е неуредени финансови отношения.

"При нас дойде взискател по делото, който представи изпълнителен лист в оригинал. Собственикът е заложил този имот на юридическо лице за обезпечаване на отпуснат заем.

Доколото ми е известно, това е втора подред ипотека. Преди това е имало още една, която е заличена", заяви помощник-частният съдебен изпълнител Валентин Василев. 

Снимка: Булфото

Взискателят по кредита е Володя Лозанов. Той е и бивш управител на дружеството, което е стопанисвало имота. Той каза, че няма претенции към имота.

"Ако никой не се яви да купи имота по процедура, ние в едномесечен срок няма да извършваме нищо по делото. Ако получим молба в този срок от взискателя по делото, ние ще насрочим нова публична продан при цена 90% от обявената цена.

До приключване на публичната продажба, длъжникът може да погаси задължението си по всяко едно време.

Новината изненада музея, но въпреки това от там не се притесняват за бъдещето на сградата. Търгът ще приключи на 16 ноември.